Automatisk Uppväxling

link: http://www.sheldonbrown.com/autoshift.html

scb_eagle_contact

Sheldon “Oops!” Brun
reviderade Johannes “Hoppsan” Allen

Oavsiktlig uppväxlinging är ett ganska vanligt klagomål, särskilt med starka ryttare som använder ganska flexibla ramar. Den typiska symtom är att cykeln flyttas upp till nästa mindre bakre sprocket när du står och trampar hårt.

Det första de flesta människor in är växelspaken, och tillbaka i tiden av friktion skift spakar som krävs periodisk justering, detta var ofta orsaken. De flesta friktion skift spakarna har en skruv eller vingmuttern för att reglera friktion. Om denna skruv blir för lös, automatiska uppväxlinging kommer resultatet. Ibland, problemet är dock inte på grund av otillräcklig friktion, och dra åt spaken kommer inte att bota den.

Med tillkomsten av indexerad att flytta, problemet är mycket mindre vanligt förekommande än det brukade vara, men det kan också förekomma med index system. När den gör det, du behöver inte ens ha en friktion förordning skruv för att justera. Autoshifting kan också vara resultatet av en lös svängts bifogad skruv, en skadad kabel eller en indexering obalans mellan shifter och kassett.

Ett inre-redskap-hubb kan också autoshift, eller glida av redskap. Kabel-anpassning är särskilt viktig på nyare nav med många hastigheter och en kort kabel dra mellan varje hastighet och nästa. Shimano Alfine 11-växlade navet kommer fel om kabel-justering av med så lite som 1,5 mm. [Tack till läsaren Dale Christensen för denna information!]. En indikator spindel av en äldre hub kan skruva loss själva från kabel-också-se råd om anpassning.

Den vanliga orsaken till problemet, men, tro det eller ej, är det kabel-guide som svängts eller hub shifter kabel använder för att komma runt den vevlagret. Som du trampa cykeln, ram sladdar från sida till sida. Detta orsakar redskap kabel för att få tätare och glesare med alla andra pedal stroke.

Om det nedre fästet kabel-guide har för mycket friktion, och det kan fungera som en en-vägs koppling, dra kabel ner från spaken, men inte gör det möjligt att dra på motsatt pedal stroke. I många fall, smörja kabeln guide är allt som krävs.

I ett särskilt allvarliga fall, som en stor, stark racer med en gammal stål cykel, jag var tvungen att använda mer heroiska åtgärder. Jag har installerat en Sturmey-Archer trissa som spänns fast på botten av den seat tube i stället för den ursprungliga kabel-guide. Detta elimineras problemet.