0

0.00 kr.

#

Filtre til alle bilmærker

Vælg dit køretøj

med registreringsnummer

Topkvalitets reservedelskatalog til Filtre

Brandede fabrikanter af Filtre delar

  • MANN-FILTER Filtre
  • BOSCH Filtre
  • CHAMPION Filtre
  • MAPCO Filtre

Filtre - Oplysninger om funktion, reparation og udskiftning

En bil har brug for mange forskellige substanser. Flydende brændstof, luft, olie og vand cirkulerer i åbne og lukkede kredsløb og brunger mange uønskede partikler med sig. Man installerer forskellige filtre for at sikre både bil og fører mod skader og forlænge bilens levetid.

Ren olie. sund motor

Motorolien smører alle bevægelige dele i motoren. Den består af mange hovedbestanddele og additiver som beskytter motoren mod indre slitage, overophedning og uønskede varmeudvidelse. På samme tid passerer olien alle strømskabende og strømførende komponenter i motoren. Her er ventiler især et følsomt punkt. Disse komponenter bliver meget varme pga. forbrændingsprocessen og de kan have spor af brændt benzin på sig. Begge afsætter partikler i motorolien. For at forhindre disse partikler i at nå motoren og skade andre komponenter som fx cylindrene, bliver de vedvarende filtreret. Derfor installerer man et oliefilter. Skift oliefilter ved hvert olieskift. Hvis man respekterer intervallerne for olieskift og kun bruger motorolie af høj kvalitet og udskifte oliefilter regelmæssigt forlanger motorens levetid betragteligt.

Luftfilter – så motoren kan ånde

Luftfilteret sidder inde i en synlig, sort plastikboks, som sidder på motoren. Det anbefales at udskifte luftfilter mindst en gang om året. Luftfilteret forhindrer at indsugningsluftens partikler kommer ind i brændstofforsyningen. Et luftfilter kan udskiftes uden brug af værktøjer. Et perfekt fungerende luftfilter er især vigtigt for biler med turbolader. Turboladerens hjul bevæger sig utroligt hurtigt og er maget følsomt over for fremmedlegemer. Hovedårsagen til defekter i turboladere er ødelagte, tilstoppede eller gamle luftfiltre. Selvom disse vigtige dele for bilens ydeevne og rene forbrænding er nemme at udskifte, er de til gengæld meget dyre.

Benzinfilter – så bilen ikke bliver kvalt

Benzinfiltret bruges til at bortfiltrere fremmedlegemer fra brændstofforsyningen. Benzinfiltrets funktion er meget anderledes. De er ofte enkle filtre af papir indsat i en plastikramme og nemme at indsætte i benzinslangen. De er utroligt nemme at udskifte, fordi man nemt kan komme til dem og kun sidder fast med to skrueklamper. Udover de universelle papirfiltre, installerer mange producenter også et benzinfilter direkte i tanken. Disse filtre skal også udskiftes, der står i servicemanualen hvor tit. Og her skal man have det udført af professionelt personale.

Sikker og komfortabel kørsel: Kabinefiltre

I næsten tyve år er nye biler kommet udstyret med meget fine filtre, som har vist sig at være en ren velsignelse for allergikere. Pollenfiltret har vist sig meget effektivt. Pollenfiltret fungerer også som lugtfilter for ubehagelige lugte udefra. Biler med aircondition har et yderligere filter, som filtrerer fugt og urenheder ud af udåndingsluft og den komprimerede kabineluft.

Sådan opdager man et defekt filter

Filtre er i reglen meget billige, så det er et dumt sted at spare. I sær hvis man køber en brugt bil er det ikke til at vide hvordan den tidligere ejer har overholdt sine serviceeftersyn. Dette kan føre til tilstoppede filterelementer og karakteristiske fejl. Et tilstoppet oliefilter vises ved at olielampen blinker. Lyset betyder faktisk at trykket i oliesystemet ikke er højt nok. Her skal du omgående tjekke oliestanden. Hvis oliestanden er høj nok, bør du finde et autoværksted hurtigst muligt. Men hvis oliestanden er under minimum eller du slet ikke kan måle den, må du ikke køre videre uden at hælde 1-2 liter olie på. Det anbefales derfor også altid at have 0,5 til tilstoppede liter olie i bilen. Du bør vente med at måle oliestanden indtil motoren er kølet ned., fx efter 10 minutter. Herefter måler du oliestanden med oliepinden. Mens du måler oliepinden, skal du ikke medregne den del af olien, der cirkulerer i motorsystemet. En pludselig stigning i brændstofforbruget er tegn på et tilstoppet luftfilter. Hvis luftfilteret ikke er blevet udskiftet i årevis, kan brændstofforbruget faktisk blive fordoblet. Motoren tager ikke skade af dette, men den meget urene benzin-luft-blanding kan ødelægge katalysatoren. Så ved at spare på en 10 euro reservedel, kan du hurtigt ende med at skulle spendere over for 1000 euro. Et tilstoppet benzinfilter hindrer brændstofforsyningen. Dette viser sig som ujævn motordrift eller nedsat ydeevne. Hvis du fornemmer en ubehagelig dunst i bilen, kan tilstoppede kabinefiltre være årsagen. Gammelt snask i kabinefiltre kan give dårlig lugt. Det er ofte tilfældet med airconditionanlægget. Organiske fremmedlegemer sammen med fugt er som en rugekasse for skadelige og ildelugtende mikroorganismer.

Skift filter – lille arbejde, stor forskel

Det går for det meste meget hurtigt at udskifte et filter i en bil. Filtre er meget billige dele. Derfor bør du helle skifte filtre lidt for tidligt end lidt for sent. Især i gamle biler et en standard udskiftning af alle filtre en fornuftig foranstaltning. Med få midler kan du få spritnye filtre alle steder i bilen og derefter følge servicemanualens anvisninger fremover. På bildeleekspert.dk finder du alle de dele du behøver.

Bestseller: de mest populære varer