0

0.00 kr.

#

Tændingssystem til alle bilmærker

Vælg dit køretøj

med registreringsnummer

Topkvalitets reservedelskatalog til Tændingssystem

Brandede fabrikanter af Tændingssystem delar

  • BERU Tændingssystem
  • NGK Tændingssystem
  • BOSCH Tændingssystem
  • CHAMPION Tændingssystem
  • DENSO Tændingssystem

Tændingssystem - Oplysninger om funktion, reparation og udskiftning

Tændingssystemet er det, der antænder benzin-luft-blandingen i forbrændingskammeret. Det udløser den eksplosion som presser stemplet ned og skaber på den måde motorgangen.

Fra tændrør til dynamoen

Tændingssystemet baserer sig på en pludselig udladning af høj spænding. Kvaliteten af tændingen afhænger af hvor kraftig gnisten er, hvor stor og hvor længe den springer. Jo stærkere gnist, jo mere præcis forbrænding af benzin-luft-blandingen.

Strømmens bane

Dynamoen laver elektricitet til tændingssystemet. Derefter skaber generatorerne som sidder på motoren en spænding på 3-24 volt afhængig af biltype. Mindre motorcykler har ofte stadig 3 volts kredsløb, mens store lastbiler har op til tændingssystemet 8-24 volts ledningssystem. Biler har typisk omkring 12 volt, men på grund af det stigende antal strømforbrugende komponenter i nyere biler, bliver 18 volt gradvist standard. En effektiv tænding har dog brug for meget mere end 24 volt. Derfor skal spændingen forøges. Det sørger tændspolen for. Tændspolen er en simpel transformer, som sidder sikkert fastgjort til karosseriet. Når spændingen forlader transformeren er den mangedoblet til karosseriet titusindvis af volt. Pga. den lave strøm er denne spænding ikke livsfarlig. Ikke desto mindre er det ikke sjovt at få stød fra et tændingskabel. Den forøgede spænding passer gennem afbryderen som i moderne biler styres fuldstændig elektronisk. Ældre biler har for det meste en mekanisk kontakt, som dog ofte havde fejl.
Fra afbryderen fortsætter spændingen ind i strømfordeleren, som sender spændingen til de rigtige forbrændingskamre. Systemet med en strømfordeler med en roterende arm og tændledningen som er forbundet til tændhætten har vist sig meget effektivt. Spændingen rejser fra fra strømfordeleren til tændkablet, som udelukkende består af et tykt kabel og de nødvendige kontakter. Til sidst ankommer spændingen til tændrøret, som sidder solidt fast på motoren.

Sådan konstaterer du fejl på tændingssystemet

I en bil med et defekt tændingssystem kan to ting ske: Enten kører bilen med tændingsforstyrrelser, eller den kører slet ikke. Hvis bilen har startbesvær, eller hvis motoren sætter ud under kørsel, er årsagen sandsynligvis et defekt tændingssystem. Først skal du tjekke om alle kabler sidder hvor de skal og er godt fastgjort. Ofte er det nok at sætte et tændkabel der har løsnet sig, på igen. Fra tændrør til strømfordeler – alle dele er billige reservedele. Bilens servicemanual viser hvornår og hvor ofte tændrør skal udskiftes. Tjek også strømfordeleren når du skifter tændrør ved at tage det af og kigge ned i det.
Hvis der er opstået tydelige brændemærker på de 4 til 8 kontakter (altid lig med antallet af cylindre), bør de altid udskiftes. Prøv også at skrabe slagger af med en skruetrækker. Men så snart chancen byder sig for at købe en ny tændhætte, bør du gøre det.
Hvis tændkablet har mistet din gummiisolering, kommer der ikke spænding til tændrøret. Dette kan du undersøge ved at lade motoren køre i mørke og lægge mærke til om du kan se at der kommer en gnist fra tændkablet. Gør ALDRIG! dette i et lukket rum, fx en garage. Udstødningsgasser er meget giftige og meget hurtigt livsfarlige at indånde. Vent til mørkets frembrud og gør det udendørs.
Udskift altid alle tændkabler. Selv hvis en mår kun har gnavet i et tændkabel, er det nødvendigt at anskaffe et komplet nyt sæt tændkabler, for at opnå fuld og regelmæssig forbrænding.
Når du skifter tændrør, skal du sørge for at få nøjagtig de tændrør, der passer til dit bilmærke og model. Et tændrør har utallige specifikke mål som fx længden af gevindet, varmeværdi og tilladt spænding. Hver af disse mål skal svare nøjagtig til din bils, ellers kan der opstå alvorlige motorskader.
I vores webshop kan du finde samtlige dele til tændingssystemet i din bil. Vi sælger udelukkende godkendte højkvalitetsprodukter som giver din motor så langlevetid som muligt.

Bestseller: de mest populære varer

Andre dele til din bil