0

0.00 kr.

#

Udstødning til alle bilmærker

Vælg dit køretøj

med registreringsnummer

Topkvalitets reservedelskatalog til Udstødning

Brandede fabrikanter af Udstødning delar

  • ELRING Udstødning
  • BOSCH Udstødning
  • BOSAL Udstødning
  • DENSO Udstødning
  • HJS Udstødning

Udstødning - Oplysninger om funktion, reparation og udskiftning

Udstødningsgas fra benzin og diesel motorer er ekstremt varm og giftig. Udstødningssystemet blev udviklet for at bortlede røgen ordentligt. Men udstødningen har flere funktioner end blot bortledning af udstødningsgas.
Udstødningssystemet er først og fremmest lavet på en måde, så udstødningsgas bortledes på en måde, så det skader omgivelserne og bilen selv mindst muligt. Udstødningssystemets anden opgave er ikke mindre vigtig. De eksplosionslyde som ville opstå i løbet af en taktgang er reduceret så meget, at lyden bliver udholdelig.
Her hjælper udstødningssystemet til at give bilen en kraftfuld og karakterfuld lyd. Udstødningssystemets tredje funktion er at rense udstødningsgassen.

Komponenterne i udstødningssystemet

Et udstødningssystem består af tre komponenter:

    1. Rørene udgår direkte fra motorblokken til udstødningsrøret. Komponenterne hedder manifold, forreste udstødningsrør, bøjeligt rør, centerrør, og udstødningsrør eller afgangsrør. Diverse lyddæmpere er bygget ind i rørsystemet. Dette kan være for lyddæmper for og bag samt lydpotte. 2. Rensningen af udstødningsgassen fortages af katalysator og lambdasonde. I katalysatoren nedbrydes den giftige nitrogenoxid i harmløs nitrogen og ilt molekyler. Lambdasonden måler koncentrationen af gas i udstødningsgassen og sender målingen til kontrolenheden. Kontrolenheden justerer herefter brændstofforsyningen til motoren, så katalysatoren ikke tager skade. 3. Resten af delene udgøres af diverse klemmer og pakninger, som er nødvendige for montering og drift af udstødningssystemer. Disse inkluderer endestykker og paneler, som forbedrer bilens udseende. Disse gummidele er hårdt belastede og har det med at revne. Når man opdager en skade her, bør gummiet udskiftes.

Almindelige defekter i udstødningssystemet

Udstødningssystemets største fjende er rust. Da udstødningssystemet udsættes for ekstreme temperaturudsving, kan man ikke fuldkommen sikre rustbeskyttelsen mod skader. Med mindre man har et af de meget dyre udstødningsrør i rustfrit stål, kan man ikke opnå et fuldstændig rustfrit udstødningssystem. De enkelte dele ruster i forskellige hastigheder.
Lyddæmperne giver en stor kontaktflade for rusten. I tilfælde af gennemrustning kan man høre en gradvis stigning i motorstøj. Disse komponenter er i reglen så billige at en udskiftning er hurtig og billig. Det bøjelige rør er for det meste udført i rustfrit stål. Det afhjælper vibrationer fra motoren og skåner katalysatoren fra vibrationer. De hårde vibrationer og temperaturudsvingene er hårde ved det bøjelige rør. Hvis det knækker, bliver larmen fra motoren meget høj, da der er intet til at reducere motorstøjen. De bøjelige rør er meget billige og nemme at udskifte. Manifolden er lavet af støbejern og er et rør, som for det meste holder bilens levetid ud. På samme måde er centerrøret også meget holdbart.
Katalysatoren er keramik med en belægning af platin. Dette lag af platin varer stort set evigt. Men det kan dog tage skade af vibrationerne i den keramiske del. Hvis udstødningstesten ikke fanger at katalysatoren er defekt, kan den høres som en klapren og skramlen. Da bør man omgående skifte den. En defekt men endnu fungerende keramisk krop kan stadig videresælges til genbrug. Platinhylsteret er desværre værdiløst.

Lovpligtige dele

Udstødningssystemer er komponenter med betydning for sikkerheden og miljømæssigt vigtige. Defekte udstødningssystemer er meget skdelige for miljøet pga. deres ringe rensevene. Hvis man med vilje kører i en bil med defekt udstødning, kan man få en bøde.

Tips til anskaffelse af udstødningssystem

Til mindre biler og biler i mellemklassen er udstødningssystemer for det meste ret billige. På bildeleekspert.dk kan du altid finde gode tilbud. Kontroller dine gummiophæng regelmæssigt for at se og de er intakte og sidder hvor de skal, så du kan undgå skadelige volt og ødelæggelser på udstødningen. Det er vigtigt at udskifte beskadigede dele tidligt for at opretholde køretøjets sikkerhed og pålidelighed.

Bestseller: de mest populære varer

Andre dele til din bil