De bedste donkrafte til ethvert formål: Rådgivning

De bedste donkrafte til ethvert formål: Rådgivning

Donkrafte er et værktøj, der kan bruges til at løfte bilen for et hjul ad gangen. Dette hører til den ombordværende udrustning af et køretøj. Modellerne der leveres sammen med nye vogne kan kun bruges i nødsituationer. Hvis du leder efter en donkraft der skal kunne klare opgaverne i et hobbyværksted, er andre produkter tilgængelige.

Udvalg af typer

Udvalg af donkrafte typerDonkrafte tilbydes i fire forskellige varianter:

– Mekaniske
– Elektromekanik
. Hydrauliske
– Pneumatisk

Mekaniske donkrafte1. Mekaniske donkrafte er enten designet som saksedonkraft eller som spindeldonkraft. Begge er hånddrevne typer.

 • Deres fordel er, at de er ret billige og temmelig lette. Det gøre dem ideelle til brug som ombordværende værktøj.
 • Deres ulemper er deres noget besværlig håndtering. Korrekt håndtering er meget vigtig i moderne køretøjer, idet forkert betjening kan beskadige karosseriet på bilen.

Elektromekaniske donkrafte2. Elektromekaniske donkrafte er ret sjældne. Med dem understøttes håndsvinget med en elektromotor. Det fremskynder og gør det lettere at hæve bilen, men har ellers ikke andre fordele.

Hydrauliske donkrafte3. Hydrauliske donkrafte er de kraftigste modeller. De tilbydes som en stempeldonkraft eller som en værstedsdonkraft med en 4-hjulet ramme. Disse typer er standardmodeller der bruges på værksteder. De er enkle at håndtere, meget pålidelige og meget kraftfulde.

 • Stempeldonkrafte er meget kompakte og egner sig også som høj kvalitet ombordværende værktøj.
 • Hvor imod værkstedsdonkraften er meget klodset og egner sig bedst på værkstedet.

Pneumatiske donkrafte4. Pneumatiske donkrafte er yderst nyttige nyttige som vejhjælp. De er meget lette at betjene og udelukker skader på karosseriet i kraft af deres design. De er dog dyre og selv i sammenfoldet tilstand pladskrævende. Til terrængående fører er de ideelle, idet de kan bruges på enhver slags overflade. Karrosseridele af højeste kvalitet

Korrekt brug af donkraft

Korrekt brug af donkraftI karosseriet af bilen har forudbestemte løftepunkter, i hvilken man risikofrit kan bruge til donkraften.

 • På Mercedes_Benz er donkraft beslagene særligt praktiske: Virksomheden har udstyret deres køretøjer igennem mange år med dertil indrettede påsvejset »ærmer«. I disse indsættes ganske enkelt spindeldonkraft.
 • Alle andre førere anbefales på det kraftigste til at grundigt at studere brugervejledningen på hvordan man isætter donkraften. I nødstilfælde er viden så tilgængelig.

brugen af en hydraulisk donkraftOgså ved brugen af en hydraulisk donkraft skal man opmærksom på løftepunkterne.

 • Disse typer har en ekstra særlig funktion, hvis køb hermed anbefales stærkt: Udstyrsforhandlere tilbyder tykke gummipuffere til de hydrauliske donkraft løftepunkter.
 • Dette udelukker praktisk talt lakskader eller skader på undervognsbeskyttelse. Det er dog ret simpel at bruge: De består af et lille hydraulisk system med en hovedcylinder, slavecylinder, spærreventil og løftestangs pumpe.
 • Den hydrauliske donkraft er placeret med sit øftestempel under karosseriets løftepunkt.
 • Herefter lukkes pærreventilen og stemplet pumpes med løftestangen. Efter at reparationsarbejdet er afsluttet åbnes spærreventilen. Vi anbefaler, at ventilen altid åbnes langsomt, for at undgå en pludselig sænkning af bilen.

De pneumatiske donkraft består af en oppustelig løftepudeDe pneumatiske donkraft består af en oppustelig løftepude, der med en slange er forbundet til udstødningen.

 • Løftepuden placeres under bilen og motoren startes. Derefter pustes den op indenf for få sekunder og hæver dermed bilen.
 • Støttefladen på donkraften er meget stort, både mod bilen og mod jorden. Det gør det fuldkommen ufarligt for karosseriet.
 • Desuden er denne type donkraft meget sikker og effektiv: Det er praktisk talt udelukket at glide af donkraften og klarer som den eneste, at hæve bilen langs hele siden. Dog breden den sig meget ud, og det koster i plads til at arbejde.

Altid sikre bilen

Det vigtigste efter placering af donkraften på korrekt løftepunkt , at bilen bilen afsikre i hævet tilstand. Med alt, der går ud over et nød hjulskifte, er ekstra støtte til bilen er altafgørende.

Det vigtigste efter placering af donkraften på korrekt løftepunktIsær saksedonkrafte har tendens til at vælte, hvorved den selv skruetrækkeren hurtig begraver sig selv under bilen. Herfor tilbyder faghandlen bukke til dette formål. Disse fås meget billigt og hører hjemme i ethvert værksted. Med bukke sikret, kan bilen ikke længere glide af donkraften og er sikker for mekanikeren under hele bilreparationens varighed.

Midlertidige løsninger er dog altid meget farlige: Uanset om det er bloktræ, dækstabler, fortovs plader eller andre hjælpemidler – ingen af disse egner sig til at sikre en bil. Ingen bør udsætte sig for denne risiko.

donkraft og sikringsbukkeDet behøver dog ikke altid at være donkraft og sikringsbukke, når man vil arbejde under bilen. En opkørselsrampe er meget klodset. Men de er særlig lette at håndtere. De to ramper placeres simpelthen lige foran forhjulene eller baghjulene, bilen køres op og sikres mod at rulle ved at trække håndbremsen, sættes i gear og en kile isættes. Du kan arbejde under bilen så længe du vil – forudsat du ikke vil demontere nogle hjul.

Find den bedste donkraft

Det ideelle kompromis af kompakte udførelser, enkel håndtering og stor løfteevne tilbydes af stempeldonkraft.

 • Find den bedste donkraftDe optager ikke mere plads i bilen end en saksedonkraften. Selvom disse er de billigste, er de også den mest usikre slags af denne type værktøjer.
 • En værkstedsdonkraft er ideel introduktion til professionelt værkstedsudstyr til hobby mekanikeren.
 • Løftepuder er egentlig kun egnet til terrængående biler. Til ekspeditions rejsende, Væddeløb, jægere og indehavere af terrængående biler er den dog perfekt.

Man ser: Hver type sin berettigelse. Hvis donkraften kun er nødvendig en gang om året bruges til hjulskift, kan man rolig overlade det til den tilstedeværende donkraft. Så snart du selv vil udskifte bremser eller arbejde på udstødningssystemet, er en hydraulisk donkraft med sikkerhedsbukke det bedste valg.

Med hensyn til priser variere donkrafte også meget inden for deres individuelle design. Hertil kan man sige: Hver euro er også et plus for kvalitet og pålidelighed. En værkstedsdonkraft for 180 kr. holder heller ikke længe selv ved beskeden brug. Et værktøj til 1900 kr. kan derimod gøre hobby mekanikeren lykkelig i flere år.

Donkraft 2.0 Den mobile autolift

Det næste udvidelsesfase efter værkstedsdonkraft er den mobile autolift.

den mobile autoliftMed deres hjælp kan bilen også også løftes helt, uden at en yderligere sikring er påkrævet. Disse værktøjer betjenes med et praktisk elektrohydraulisk system. Mobile autolifte er nu tilgængelige for lige under 11000 kr. og giver hobby mekanikeren helt nye muligheder.

Foto: Africa Studio, ikuyan, Vanoa2, mipan, Kostsov, urfin, Cronislaw, Viacheslav Nikolaenko, nikolansfoto, Kenny CMK, NENG TIEO, ronstik, Vereshchagin Dmitry / shutterstock.com