Generator: fakta og gør-det-selv vejledning!

Generator: fakta og gør-det-selv vejledning!

Generatoren (eller dynamoen) omformer den mekaniske motorenergi til elektrisk energi, lader batteriet og beholder det ladet selv når forlygter, radio og sædevarme er tændt. En ødelagt generator er garanteret at gøre opmærksom på sig selv, da tændingen også startes ved hjælp af batteriet.

Generatoren detaljeret

Generatoren detaljeretGeneratoren er ikke en sliddel. Moderne generatorer har en meget lang levetid og bryder næsten aldrig sammen.

Men alligevel kan skade og fejl forekomme på enhver del. I et sådant tilfælde er det bedre at udskifte dynamoen end at reparere den.

Afslørende indikationer på en defekt generator

Der er flere afslørende indikationer på mulige generator fejl. Skulle et af disse tegn opstå skal dynamoen tjekkes øjeblikkeligt.

 • Den første indikation er start vanskeligheder, i den betydning at det kræver flere forsøg at få startet motoren.
 • En anden indikation er afladning af batteriet. Hvis et nyt batteri aflader hurtigt efter installering er dette som regel et tegn på en generator fejl.
 • Hvis batteri lampen på instrumentbrættet lyser kan det også betyde problemer i generatoren.

Mulige fejl

En generator og den tilsluttede strøm forsyning har fire svagheder hvori de fleste fejl opstår. Disse er:

1. Selve generatoren
2. Laderegulatoren
3. Kabler og stik
4. V-remmen

1. Generatoren

generatoren fejlerHvis generatoren fejler er det højst sandsynligt fordi kulstof børsterne er slidt op. Dette kan kun fikses ved at udskifte dynamoen helt.

2. Laderegulatoren

laderegulatoren skyld i generator fejlMeget ofte er laderegulatoren skyld i generator fejl. Den regulerer elektricitets tilstrømningen fra generatoren. Hvis den fejler kan den kun tjekkes og vedligeholdes passende på et værksted. I de fleste tilfælde er udskiftning den eneste løsning.

3. Stik og kabler

Stik og kabler i dynamoKabler og stik der forbinder dynamoen og batteriet kan have fejl. Et bristet eller slidt kabel kan svække eller helt afbryde strømforsyningen.

4. V-rem

V-remmen i dynamo er slidtHvis V-remmen er slidt eller slap bliver strømtilførslen mellem dynamoen og motoren svag. Generatoren er ikke i stykker, men er ikke længere i stand til at modtage den kinetiske energi fra motoren.

Værksted eller gør-det-selv?

Værksted eller gør-det-selv udskifte en generatorAt udskifte en generator er ikke en nem opgave for en lægmand at udføre. Især med henblik på de mange fejlmuligheder anbefales det at henvende sig til et værksted. Selvfølgelig er det altid et spørgsmål om budget.

Generator med 50% rabat

Generator med 50% rabat

permanent lav fra 467,84 kr

nu i online shop!

I tilfælde af at du har det nødvendige værktøj derhjemme og tør give dig ud i udskiftningen, er der mange penge at spare.

Trin-for-trin udskiftning af en generator

Trin-for-trin udskiftning af en generatorAt udskifte en generator varierer afhængigt af bilen. Grunden til dette ligger i de forskellige opbygninger af motorer og motorrum. Trinene kan derfor variere.

 • frakobling af batteriet.
 • lokalisere dynamoen.
 • om nødvendigt, fjerne dækslet.
 • fjerne yderligere dele, hvis de blokerer adgangen til dynamoen.
 • løsne V-remmens strammer.
 • fjerne strøm og jord kabler fra dynamoen.
 • skrue monterings bolte løs og fjerne dem.
 • fjerne dynamoen.
 • sammenligne den nye generator med den gamle på stedet.
 • udføre al samlingsarbejdet i modsat rækkefølge af adskillelsen. Vær opmærksom på det foreskrevne drejningsmoment og rem spænding.

Undgå følgende fejl

fejl i generator

 • Når du afmonterer en generator er det vigtigt at huske hvilke forbindelser der hører til hvor. Om nødvendigt, dokumenter afmonteringen med billeder og marker de enkelte dele.
 • Disse sarte indgreb i motoren kræver yderst forsigtighed. Husk altid det passende drejningsmoment på boltene.
 • Reservedelen skal installeres sikkert og forsvarligt og må ikke løsrive sig ved motorens bevægelser. Det samme gælder for V-remmens strammer. Her gælder også præcise instrukser som skal følges.

Foto: Philip Lange, BLKstudio, hkhtt hj, yanik88, ekapotfotothai, Heikki Wichmann, Tatchaphol, WPixz, Mr.1, Phanat / shutterstock.com