Matte og ridsede forlygter? Sådan fungere forarbejdningen

Matte og ridsede forlygter ? Sådan fungere forarbejdningen

Køretøjets forlygter bidrager væsentlig til kørselssikkerheden i regn og mørke. I løbet af året kan disse blive matte, hagel og andre fysiske påvirkninger kan gøre den glatte overflade af lygten ridset. I det følgende vil du erfare, hvordan det betaler sig at forarbejde forlygterne og hvordan de fungere.

Hvornår bør man tænke på at forarbejde forlygten?

Enhver køretøjs ejer ved efter årelang erfaring, at forlygterne på sit køretøj mister lysstyrke. Ikke altid må skal det indbyggede lyskilde udskiftes, for at kunne fungere perfekt igen. Gennem en mat forlygte giver ikke tilstrækkelig lys, en simpel rengøring af bil forlygten løser ikke problemet.

Hvornår bør man tænke på at forarbejde forlygtenDu bør tage ridser og matte overflader på køretøjs forlygter alvorligt. På den ene side mister du sikkerheden ved natkørsel eller i nedbør fordi lyskeglen fra dine lygter ikke længere kan oplyse vejen optimalt. Større revner og ridser er også ansvarlig for uønsket spredning af lyset. Herved øges risikoen for at blænde andre bilister. Dit eget køretøj bliver endda til en fare i trafikken, der ikke kan afværges ved blot at udskifte lyskilderne.

Overvej at forarbejde dine forlygter, såsnart du får indtrykket af, at lysstyrken er svækket og ikke længere er så god som tidligere. En anden indikator er, at modkørende køretøjer med forlygteblænden viser blænding. Disse antages, at du har indstillet fjernlys, selvom kun nærlyset er spredt ugunstigt af ridserne. I begge tilfælde skal du ikke tage let på forandringerne på dine forlygter.

Forlygter og synstest – hvad skal man være opmærksom på

Forlygter og synstestSelv når du ignorer svækket forlygter, bliver det senest ved næste synstest til et problem. En problemfri indstilling og funktion af forlygten er ved ved den tekniske afprøvning af dit køretøj afgørende. Med specielle måleredskaber bliver lysstyrken og spredningen af lyset kontrolleret, der ved betydelige mangler kan en synsattest /godkendelse føre til et afslag.

Som regel vil synsmanden foreslå en udskiftning af den eksisterende forlygter. Dette kan afhængig af producent og model føre til en reparation på et 4-cifret euro beløb, som du som bilejer med sikkerhed kan spare. Ved at polere og forarbejde forlygterne bidrager du i stedet til at øge kvaliteten af dine forlygter og dermed også opfylder kravene til bil synet. Her er det vigtigt med en præcis og professionel gennemførelse, så du virkelig forbedre tilstanden af dine forlygter og ikke foranlediger for en yderligere spredning af lyskeglen.

Forlygter Online Shop

Forlygter Online Shop

billigt fra 91,06 kr.

Bestil nu

Polering af matte og ridsede forlygter
– en praktisk vejledning

I tilfælde af at du opdager mælkeagtige eller ridsede forlygter, er det på tide for en hurtig og kyndig udbedring. Du behøver ikke at opsøge et bilværksted for dette, i stedet kan du med enkle midler udbedre dine forlygter. Følg ganske enkelt følgende anvisning.

1) Grundig rengøring af dine forlygter

Grundig rengøring af dine forlygterIkke altid er det straks synligt, om en forlygte er blevet rigtig mælkeagtig, eller om snavs lige har lagt sig på ydersiden af huset. Regen, mudder, insekter og anden indflydelse efterlader i løbet af uger og måneder sine spor og lægger sig som en snavset film på forlygterne. Grib til en grundig rengøring af dine forlygter med varm vand og en klassisk autoshampoo. En glasrenser som tidligere, er ikke nødvendig, idet alle moderne køretøjs forlygter er fremstillet robust kunststof. Efter en grundig rengøring og efterfølgende tørring med en bomuldsklud får du et bedre overblik over din forlygtes tilstand.

2) Poler forsigtigt forlygten

Poler forsigtigt forlygtenHvis du har opdaget blinde pletter eller små ridser på dine forlygter, er polering det rigtige skridt. Her gælder det om at gå forsigtigt frem og vælge det rigtige polermiddel. Vi anbefaler et fint sandpapir med 1.500 til 2.500 i kornstørrelse. Inden polering skal du bruge almindelig malertape, til at afdække området mellem forlygterne og karosseriet. Ellers risikere du, ved en forkert bevægelse under polerarbejdet at beskadige din bils lak.

Brug under ingen omstændigheder sandpapiret i tør tilstand, ellers kan der yderligere risiko for ridser, selv med finkornet. Fugt det på stedet og efterfølgende slb det flere gange på de berørte steder. Det anbefales, at arbejde med to eller tre forskellige kornstørrelse slibepapir og arbejde fra grov mod fin. Efter hver slibe gennemgang er fine polerrester på forlygten normalt, som ganske enkelt skylles væk med varmt vand.

3) Finpolering og forsegling af dine forlygter

Finpolering og forsegling af dine forlygterEfter udført arbejde vil du bibeholde dine polerede forlygters tilstand så længe som muligt. Med et aluminiums polermiddel fra faghandlen (f.eks. fra Hella) opnår du gode resultater, for at udligne de fineste ujævnheder i overfladen på forlygterne og øge deres æstetik. Det er vigtigt at tage dig tid til dette arejdstring og behandle de enkelte områder af forlygterne grundigt. Skulle du allerede efter få minutter være færdig med poleringen, har du ikke ydet et grundigt stykke arbejde.

Brug af special midler til plast anbefales til forsegling af de bearbejdede forlygter. Disse finder du hos forhandlere af autotilbehør, hvortil det er velegnet til indsats på forlygterne. Ved en forsigtig fordeling af midlet ligger den beskyttende over forlygterne uden herved at påvirke lyskarakteren. Du kan se, hvor rent du har udført arbejdet under en afsluttende test af dine forlygter ved at bestråle en glat og jævn overflade. Baglygte til dit køretøj stort udvalg hos BildeleEkspert

råd til forarbejdning af dine forlygterYderligere råd til forarbejdning af dine forlygter

Forarbejdningen af ridsede forlygter er en meningsfuld og prisgunstig alternativ til udskiftning. Alligevel kan selv den hårdeste polering ikke udrette noget vidundere på stærkt beskadiget forlygter. Så vær realistisk når du forarbejder dine forlygter. Hvis der er store og tydelig genkendelige revner i kunststofoverfladen, vil forarbejdningen ikke længere blive vellykket og udskiftning af forlygter lader sig ikke undgå.
De ovenfor nævnte skridt må ikke først gennemføres, når dine forlygter udviser klare genkendelige mangler. Det tilrådes derfor at rengøre forlygterne med jævne mellemrum for at drage fordel af optimal oplysning på køreture. For den ansvarsbevidste bilist er det indlysende, at forberede sit køretøj efter vintermånederne og rengøre forlygterne grundigt. Også ved ikke synlige skader og striber kan oplysningsforholdet allerede blive forringet.

Foto: Nejron Photo, TrotzOlga, Primastock, bhakpong / shutterstock.com