Gør-det-selv reparation af aluminiumshjul fælge – Vejledning og råd!

Gør Det Selv reparation af aluminiumshjul fælge – vejledning og råd!

En ridset, rusten eller bulet aluminiumshjul fælg har en enormt negativ virkning på bilens udseende, og får den til at se uvedligeholdt og forsømt ud. Aluminium er ikke desto mindre et meget bøjeligt materiale, når det kommer til gør-det-selv tilpasning. I denne guide lærer du alt, du skal vide om at arbejde på dine aluminiumshjul fælge.

Stilfuldt og letvægt

Reparation af aluminiumshjul fælge

En aluminiums hjulfælg får bilen til at se mere dynamisk og sportslig ud. Udvalget af designs er stort. Alt er muligt lige fra almene til ekstraordinære former: alt hvad du kunne ønske dig. Aluminium er meget passende til at lave individuelle fælge. Det relativt bløde materiale kan nemt og billigt tillaves en hvilken som helst ønsket form. De kan ultimativt farves i enhver farve. Lakering med ovnlak eller pulverlak er kvalificerede muligheder. Det sidstnævnte passer dog kun til opgradering af hjulfælge under specifikke forhold.

aluminiumsfælger pulverbelægning

Aluminium: et materiale med mange fordele

polering af aluminiumsfælge Stålhjulfælge er robuste og billige løsninger ved klargøring af en bil til brug. De har én essentiel ulempe: de ruster. Selvom korrosionsskader kan tildækkes med hjulkapsler, kan en bil-fan opleve ubehag omkring dette. Derfor foretrækker de fleste bilejere aluminiumsfælge. Fordelen ved disse ligger i det faktum, at de ikke korroderer lige så let som stål. Aluminium ruster faktisk slet ikke, selvom kombinationen af vand og vejsalt har en effekt på materialet, som gør fælgene grimme. Da det er et blødt metal, er aluminium sårbart over for kantsten, ridser og mindre buler. Lige meget hvor blødt materialet er, kan de nemt skabe jordkontakt.

Bremseklodser top tilbud

Bremseklodser • Top tilbud

billig fra 37,76 kr

Køb nu

Rengør aluminiums hjulfælg

1. skridt: inspektion af hjulfælge

inspektion af hjulfælge

Skader på hjulfælge kan groft fordeles i 4 kategorier:
– Buler
– Revner og sprækker
– Ridser
– Korrosionsskade

Før arbejde på en aluminiums hjulfælg, bør produktet inspiceres gennemgående. Der kan ikke gøres noget ved buler på kanten af hjulfælgen. Fjernelse af buler i aluminiumshjul fælge er ikke tilladt, da det komprimerer materialets struktur. Det bulede punkt vil være markant svækket, hvilket forårsager sprækker og revner.

Det samme gælder for revner og sprækker med en dybde på 1-2 millimeter. At svejse aluminiumshjul fælge er ikke tilladt. En hjulfælg med en revne eller en dyb sprække skal generelt blot afleveres til genbrug. 

Revner og korrosionsskade kan generelt rettes ved slibning, pudsning og påføring af et nyt lag.

hvordan får du de bedste aluminiumshjul fælge rene

2. skridt: forberedelse af hjulfælgen

forberedelse af hjulfælgen Det er ikke muligt at reparere en hjulfælg med punktreparation, men den bør altid gendannes fuldt ud. Fjern altid hjulfælgen, hvilket lader dig arbejde behageligt på skaden.

Du får brug for følgende:

– 1 lille fræser (Dremel, ca. 700 – 850 kr.)
– Sand papir i forskellig kornstørrelse (ca. 90 kr. for et sæt med 30 ark)
– Fylder til hjulfælge (ca. 25 kr. i et komplet sæt pr. dåse)
– Spand (Eventuelt en brugt spand fra genbrugsbutikken)
– Sæbe
– Børste, klud, gammel tandbørste
– Silikonerensemiddel (45 kr. for en 1-liters dåse)
– Bremserensemiddel (25 kr. pr. spraydåse)
– Pudsemiddel til aluminiumsfælge
– Grunder til aluminium (90 kr. pr. spraydåse)
– Lak i spraydåsen (45 kr. pr. spraydåse)
– Stærk trådløs skruetrækker (ca. 750 – 850 kr.)
– Arbejdsbænk

Fjern hjulfælgen og placer den på bordet. Det er ikke nødvendigt at fjerne dækket. Vær forsigtig ikke at miste balance vægtene.

Først rengøres fælgen. Vær generøs med varmt vand og rensemiddel. Med et rengørings- og pudsehoved til skruetrækkeren kan arbejdes hastigheden sættes markant op. Tilføjelsesenhederne er ikke ligefrem billige til ca. 270 kr.. Efter fjernelse af bremsestøv og andet skidt fra hjulfælgen, reparer skaden.

Renovering af aluminiumsfælgen

3. trin: reparer skaden

Fjern skader fra aluminiumsfælgen Med et elektrisk multi-værktøj kan du nu slibe de værste revner og sprækker. Arbejd forsigtigt især omkring dækkene, som ikke bør komme i kontakt med slibeværktøjer. Revner og sprækker kan blive dybere, hvis de forbliver ubehandlede. Med slibning kan du sikkert sætte en stopper for denne proces. Glem venligst ikke: i tilfælde af reparation, passer princippet ”Jo mere jo bedre” ikke til slibning. Jo dybere du sliber, jo svære bliver det at udjævne fælgen igen bagefter.

Mal selv aluminiumsfælge

4. trin: fra rug til fin

Slibning af fælge Nu bør hjulfælgen sandslibes forsigtigt bagefter. Arbejd fra rug til fin. Det finkornede sandpapir vil med tiden glatte revnen ud og få den til at forsvinde.
Vil du forsegle fælgen med lak, kan du ikke bruge fylder. Selvom det har den samme farve som fælgen, vil et udfyldt punkt være synligt. I dette tilfælde er den eneste mulighed manuel sandslibning indtil ingen revner kan ses. Efter sandslibning poleres hjulfælgen gennemgående ved hjælp af poleringsdisken. Hvis du vil tilføje belægning, kan du fylde de dybere punkter og slibe dem over bagefter. Arbejd ifølge instruktionen stillet til rådighed med fylder.

Vejledning til reparation af aluminiumshjul fælge

5. trin: færdiggørelse

hjulfælgen færdiggørelse Hvis du vil male hjulfælgen, start da med at tape dækket for at undgå at skulle rense det senere, hvilket også får resultatet til at se mere professionelt ud. Før malingen bør du rense hjulfælgen gennemgående med silikonespray. Derefter grunder du det, maler det og forsegler det med lak efter tørring – færdig.

aluminiumshjul fælge maler

Som et alternativ til maling kan du også pulverlakere hjulfælgen, selvom dette kun anbefales i visse omstændigheder. Pulverlakering er betydeligt dyre end maling, og det kræver mere arbejde, da dækket skal fjernes. På den anden side ser pulverlakering meget professionelt ud. Det dækker hele hjulfælgen, og gør alle skader usynlige. Pulverlakerede hjulfælge gør altid købere af brugte biler mistænksomme. Derfor er det kun anbefalet, hvis du vil beholde bilen. Køb aldrig en bil med pulverlakerede hjulfælge. Du ved ikke, hvordan de ser ud inde under.

Forbered aluminiumsfælge

Tips til hurtige læsere

– Bul og svejs ikke aluminiumshjul fælge
– Skade på 2 mm eller dybere kan ikke længere repareres
– Sandslib sprækker og revner konkavt og ligeligt
– Pulverlakering af aluminiumshjul fælge er kun til eget brug.
Foto: baranq, trossofoto, Dmitry Kalinovsky, My Life Graphic, welcomia, Roman.S-Photographer / shutterstock.com