Motorventiler slidt op? Det her er, hvordan du tjekker og udskifter dem

Motorventiler slidt op? Det her er, hvordan du tjekker og udskifter dem

Ventiler hører til blandt de vigtigste dele i en forbrændingsmotor. De styrer ind- og udløb af luft-brændstofblanding og tætner motoren under forbrændingen. Alle ventiler er konstant i bevægelse og er mekaniske dele, som gradvis bliver slidt. I denne vejledning guider vi dig i, hvordan du tjekker tilstanden af ​​ventilerne samt hvordan du justerer dem. Afslutningsvis har vi tilføjet en guide til erstatning af nedslidte motorventiler.

Inspektion af motorens ventiler

Inspektion af motorens ventiler

Grundlæggende er alle motorens ventiler i omtrent alle biler og modelserier designet til at holde i hele ​​bilens levetid. Alligevel kan utidigt slid forekomme grundet intensiv brug eller ved defekter, og ventilerne skal derfor kontrolleres regelmæssigt. Især deres tæthed (forseglings kvalitet) bør analyseres da de ellers ikke giver optimal forbrænding. I første omgang er dette årsag til et øget olieforbrug eller forringelse af bilens ydeevne. I de værste tilfælde kan varmen og ilden fra ​​forbrændingskamrene påvirke andre dele af motoren.

For lægmænd, er reparation af motorventiler temmelig vanskeligt. De mindste fejl har en enorm indflydelse på motorens funktion og på forbrændingen. Har du ikke den påkrævede erfaring, begræns dig selv til inspektion af overordnede skader som brud eller tydelig slitage. Meget ofte kan dette mistænkes ved usædvanlig støj eller hvis bilen ikke at når sit sædvanlige præstationsniveau forinden dette tjek. Et mere detaljeret tjek udføres på autoværksteder under omfattende inspektion.

Ventiljustering og ventilafstand

Vedligeholdelse af ventilerne

Den regelmæssige justering af motorventilerne og deres afstand er vigtigt for ren forbrænding og for smidig afvikling af motoren. Dette er også gældende for ventiler, der er fysisk intakte og som endnu ikke er slidt. Ved justering er det essentielt at have kendskab til, hvordan ventiler åbnes og lukkes af knastakslen og hvilke processer der her er i spil. Der kan ikke gives en overordnet værdi på den optimale afstand mellem ventilen og dens vippelåg. På de fleste modeller, bør en halv millimeter ikke overskrides. Vejledende værdier kan findes i bilens tekniske papirer eller kontrolleres hos producenten.

 Den faktiske justering foregår med en bolt på vippelåget på siden af ​​knastakslen med en møtrik der passer til. For en nøjagtig justering er en afstandsmåler det rigtige udstyr, de kan i dag fås med laserteknologi som gør det muligt at få endnu mere præcise målinger.

Køb hydrauliske løftere online

VENTILLØFTER (Vippearm) online butik

billig fra 23,27 kr

gem smart!

Rengøring af motorventiler

Rengøring af motorens ventiler

Aflejringer på motorventilerne eller en gradvis korrosion på ventilerne kan ikke undgås, selv med en ordentlig bil vedligeholdelse. Regelmæssig rengøring af ventilerne er en nødvendighed og for at gøre dette skal de fjernes fra motoren. Forhandlere har en særlig spray til rengøre ventiler der fjerner størstedelen af det overfladiske snavs. Andre bil fans tyer til brugen husholdningsprodukter såsom ovnrens, som giver et lignende resultat.

For vanskeligt snavs eller tilstrækkelig fjernelse af rust, anbefales omhyggelig brug af stålbørster og lignende. Alternativt kan ventilerne lægges i blød natten over for at fjerne klumper af snavs. Eksperimenter med disse timelange løsninger er ikke tilladt, og du bør kun bero dig på professionelle produkter fra forhandleren.

Definition af ventil lyde og reparation

reparation af ventil lyde

Støj fra motoren såsom raslende eller skrabende lyde kan være tegn på problemer med ventilerne. En for stor eller for lille ventil afstand kan høres og rettes ved justering af ventilens vippelåg. Alle andre ventil reparationer udføres ved brug af udskiftning, selvom du kan prøve med grundig rengøring først. I modsætning til ventilafstand kan slid ikke høres, men bliver afsløret af motorens forringede ydeevne eller et øget olieforbrug. Dog kan dette være et resultat af andre problemer i motoren og en nøjagtig diagnose af funktionsfejl og dens årsager er derfor nødvendig.

Udstødningsventil Mahle Original discounter online

Udskiftning af ventiler – en instruktion

instruktioner til skift af bilventil

Installering og afinstallering af motorventilerne kræver ikke en professionel, selv om lidt fingerfærdighed dog er nødvendig. Vi anbefaler at besøge et autoværksted alligevel, da udskiftningen foregår lige ved motoren og dermed lige i hjertet af bilen. Ved ventiljustering er fingerfærdighed og erfaring yderst vigtigt, selvom et gør-det-selv arbejde måske ikke virker vanskeligt ved første øjekast.

Er motorventiler defekt

OPLYSNINGER OM VENTIL UDSKIFTNING

Hvornår er det nødvendigt?
– Åbenbare omfattende skader
– Vedvarende støj fra motoren
– Enormt højt olieforbrug
– Forringelse af motorens ydeevne
Hvad skal jeg bruge?
– Et passende sæt af motorventiler pr cylinder
– En velassorteret værktøjskasse
Hvor dyrt vil det blive?
– Afhængig af modellen 59 – 112 kr per ventil sæde
Fordele ved gør-det-selv udskiftning
– Lav pris
– Hurtig udførelse i et par træk
– Nem tilgængelighed
Fordele ved udskiftning på et autoværksted
– Professionel udførelse
– Professionel justering af ventilafstand
– Mulighed for nødudskiftning af skjulte ventiler

Inden udskiftning skal den nøjagtige lokation af slitagen og om det er nødvendigt at alle ventiler skal udskiftes afgøres. Ofte er ventilsæderne alene ikke tilstrækkeligt til at forseglingen af indløbs- og udløbsventiler til motoren påvirkes. I alle tilfælde anbefales en fuldstændig udskiftning af de berørte komponenter på alle lignende motorventiler på bilen, hvilket betyder, at der på hver cylinder skal foretages det samme.

Trin-for-trin udskiftning af ventilsæder eller ventiler

udskiftning af ventilsæder

Udskiftningen af ​​komplette motorventiler eller separate ventilsæder foregår i flere trin. Først skal motorhjelmen åbnes på ​​en afkølet motor, der skal tillades en direkte visning af de separate cylindre. Derefter skal toppakningen afmonteres for at bane vejen for ventilerne. Disse skal fjernes fra deres gevind med de rette værktøjer. Nu er en komplet oversigt over deres tilstand og mulig slid en mulighed. Hver cylinder har generelt to indløb og to udløbsventiler.

cylinderhovedpakning billigere

Mange motorer har skjulte ventiler, som ikke er direkte tilgængelige ved demontering af toppakningen. Dette kunne være en opgave for et autoværksted. Hvis det kommer til en fuldstændig udskiftning af ventilerne, skal ventilfjedrene og ventilspindelens pakninger også udskiftes. Dette genererer højere omkostninger, men giver føreren den vished, at han kan stole på helt nye ventiler til daglig motor brug.

Kontroller cylinderhovedventiler

Konklusion og tips til udskiftning af ventiler

tips til udskiftning af ventiler

Selv om de fleste bilister ikke behøver at bekymre sig om ventilerne under hele levetiden af ​​deres bil, nogle gange fejl og slid gør en utidig udskiftning nødvendig. Før du laver en masse omkostninger, har du brug for at kende den nøjagtige årsag – især i tilfælde af motorproblemer, kan årsagen til fejl og en lavere motorydelse ligge et andet sted. En professionel udskiftning af alle motorventiler for flere hundrede pounds ikke rigtig billig, men giver dig sikkerhed for en professionel reparation. Der hjælper ikke at benægte dette, hvis du ønsker at nyde din bil i en længere periode.

Foto: Ikonoklast Fotografie, Robert Przybysz, disak1970, Pavel L Photo and Video, dreamnikon, Nikita Lysenko, ER_09 / shutterstock.com