Hjulmøtrikker og hjulbolte: Det bør du vide!

Hjulmøtrikker og hjulbolte: Det bør du vide!

Hjulene på et køretøj kan grundlæggende fastgøres på to forskellige måder. Udover de ofte anvendte hjulbolte er der også hjulmøtrikker til rådighed. Enhver der regelmæssigt skifter dæk på køretøjet, skal være fortrolig med begge elementer og vide hvad de skal se efter i de enkelte systemer. Vi har samlet alle relevante oplysninger om hjulmøtrikker og hjulbolte i denne artikel.

Forskellen mellem hjulmøtrikker og hjulbolte

Du kan direkte ved første blik genkende, om et køretøj bruger hjulmøtrikker eller hjulbolte.

Hvis dækket fjernes, stikker såkaldte stålbolte ud, når du bruger hjulmøtrikker, som er fastgjort direkte på navet. Dækket skal nu skubbes over de udstående bolte med de passende huller og kan derefter fastgøres med hjulmøtrikkerne.

hjulboltsystemVed systemet med hjulbolte er der på den anden side passende hjulhuller i navet. Her skal hjulet være korrekt tilpasset, således at hjulboltene kan indsættes og fastgøres i de indrettede huller.

Herudover anvendes to forskellige systemer til hjulmøtrikker. Der findes hjulmøtrikker kegleform eller med kugleform. Hjulmøtrikkernes type skal derfor også passe dækket og de dermed tiltænkte fordybninger til hjulmøtrikkerne. Dette er vigtigt, da en forkert kombination af hjulmøtrikker og hjul kan løsne møtrikken og dermed forringe sikkerheden under kørsel.

Finder der virkelig flere hjulbolte end hjulmøtrikker?

 • Finder der virkelig flere hjulbolte end hjulmøtrikker?I mange fagtidsskrifter hedder det, at der i dag næsten kun bruges hjulbolte og næsten ingen bruger hjulmøtrikker. Dette er imidlertid en fejlantagelse, idet mange køretøjs producenter stadig bruge systemet med hjulmøtrikker.
 • Opel eller også Ford er for eksempel kendt for det faktum, at næsten alle køretøjer i paletten af køretøjer leveres med de typiske hjulmøtrik systemet. Også Kia og Honda har stadig hjulmøtrikker i programmet og afhænger af denne teknik.
 • Dybest set er en stor del af bilproducenter, herunder førende mærker som VW primært afhængig af hjulboltene, da disse giver større fleksibilitet for brugeren.
 • Store reservedele forhandlere har dog fortsat i deres sortiment, såvel hjulbolte som hjulmøtrikker i forskellige udformninger. Det er derfor ikke noget problem at skaffe passende reservedele til dit køretøj og dæk.
Originale hjulbolte i butikken

Originale bolte i butikken

billigt fra 5,57 kr.

Bestil online!

Hvilke fordele tilbyder hvilke systemer?

Hvis vi betragter de to systemer i direkte sammenligning, giver hjulmøtrikken den største fordel, at dækskiftet er hurtigere og oftest lettere, idet hjulet kan skubbes direkte på hjulnavet og pindboltene.

Dækkets glidning

 • Dækkets glidning på navet forhindres således under fastgørelse. Dog er der også ulemper. Hjulmøtrikkerne skal efterspændes efter nogen kørsel, for at sikre køretøjets sikkerhed.

rust på hjulmøtrikken under hjulskifte

 • Desuden bliver det meget kompliceret, hvis der forekommer rust på hjulmøtrikken under hjulskifte. I et sådan tilfælde kan du bore hjulbolten ud og fjerne den uden problemer. En fastrustet hjulmøtrik er derimod ikke så nem at fjerne og kan tage meget tid og kræfter, før dækket kan frigøres.

ikke planlagte punkterings hjulskift

 • Dette kan hurtigt blive til et problem, især ikke planlagte punkterings hjulskift med kun utilstrækkelig værktøj. Dette gælder også i mange tilfælde for hjulbolte, dog er de som regel betydelig nemmere at løsne også uden passende værktøj.

Kan begge systemer tjene til sikkerhed beskyttelse?

fælge af høj kvalitet mod tyveriDet giver god mening at beskytte fælge af høj kvalitet mod tyveri. Dette er muligt med både hjulmøtrikker og med hjulbolte. Det betyder at du enten kan købe et sæt hjulbolte eller hjulmøtrikker, hvilket kun kan løsnes med en special nøgle.

En bolt eller en møtrik per hjul, for at beskytte effektivt mod tyveri. Normale bolte og også sikkerhedssæt fås i velassorteret specialforretninger. Særlig anbefalingsværdig er »BildeleEkspert«, takket vre det store sortiment og de attraktive priser.

Hjulmøtrikker og hjulbolte: Er smøring fornuftig?

Hjulmøtrikker og hjulbolte: Er smøring fornuftig?Af frygt for fastrustning overvejer mange bilejere at smøre hjulboltene eller pindboltene og dermed hjulmøtrikken når de skifter hjul. Der findes kun meget få producenter på markedet, der endda tillader en sådan procedure med speciel hjælp. Årsagen er enkel:

 • På grund af den tætte nærhed til bremsesystemet påvirker enormt høje temperaturer på boltene og møtrikkerne. I et sådan tilfælde vil fedtet blot brænde fast og i værste fald kunne føre til, at møtrikker og bolte griber endnu mere fast.

Køb bremseskiver online uden forsendelsesomkostninger

 • Af samme bør hjulmøtrikker og hjulbolte under ingen omstændigheder smøres. Det rækker at rengøre gevindet og overfladen forsigtigt med en stålbørste.

Så langt skal hjulbolte mindst skrues ind

So weit müssen Radschrauben mindestens eingedreht werdenHjulbolte skal altid fastspændes med det angivne drejningsmoment. Imidlertid går mange mennesker ud fra, at også også blot nogle få omdrejninger er tilstrækkeligt, for sikkert at fastholde en bolt. Dette er imidlertid vildledende. For at en hjulbolt skal danne en kraft-skulning forbindelse, skal mindst seks drejninger være mulig. Først derefter er det ønskede sikkerhedsniveau opnået.

Fordelene ved fleksibilitet i detaljerne

Fordelene ved fleksibilitet i hjulbolteHjulbolte tilbyder imidlertid endnu flere fordele for bilejere.

 • Fordi boltene fås i forskellige længder og dermed i forskellige dimensioner.
 • Ved hjulmøtrik systemet skal du altid være opmærksom på at de ønskede fælge svarer til pindboltene og deres længde.
 • Med hjulboltene kan du handle mere fleksibelt og tilpasse boltene til den tilsvarende bredde på fælgen.
 • Dette betyder at du nemt kan skifte til den rigtige boltlængde når du køber reservedele som nye fælge eller vinterdæk.

Tilspænding af hjulbolte og møtrikker:
Ammestue fortællinger eller nytte råd?

både hjulbolte og hjulmøtrikker strammes med passende og forskrevne drejningsmomentDet er grundlæggende vigtigt, at både hjulbolte og hjulmøtrikker strammes med passende og forskrevne drejningsmoment. Hvis dette er tilfældet, kan du undgå at stramme hjulboltene igen, da de er fastgjort med tilskrækkelig kraft. For hjulmøtrikker gælder dette system imidlertid ikke. Disse skal efter ca. 50 km kørsel kørsel endnu engang strammes af dig med det passende drejningsmoment. Lader du hjul udskiftning gennemføres på et specialværksted, giver de dig ofte påmindelse om at det skal efterspændes.

Foto: 4 PM production, JGade, anatoliy_gleb, J. Lekavicius, ilmarinfoto, RMIKKA, Zynatis, nikolaborovic, Gohang, Sergey Ryzhov, Coprid, 6493866629 / shutterstock.com