Hvordan skifter man gearkasse olie? – Gør Det Selv råd og manualguide

Hvordan skifter man gearkasse olie? – Gør Det Selv råd og manualguide

Olieskift på bilen er lige så nødvendigt, som det er dyrt. Med de fleste biler er der ikke grund til at gå til garagen. Med en smule teknisk kunnen, kan du skifte din gearkasse olie selv og spare penge. Vi viser dig hvordan et olieskift fungerer, og hvad du altid skal observere.

Hvorfor skal gearkasse olie overhoved skiftes?

Hvorfor skal gearkasse olie overhoved skiftes

Olie er en vigtig smørelse i alle biler, som hindrer friktion i affjedring og kørselsteknologi. Metal dele der er alle steder i motoren, opheder hurtigt og kommer i berøring med hinanden. Uden olie som smøremiddel vil slid hurtigt opstå, hvilket leder til seriøse skader i gearkassen. Uønsket friktion kan forhindres med gearolie, og forlænger bilens levetid.

Uheldigvis mister gearkasse olie sin effekt med tiden. Støv og skidt får olie til at miste kvalitet og præstationsevne med henblik på motorforbrænding. Desuden vil der være et gradvist tab af olie. Dette tab er ikke synligt så hurtigt som instrumentbrættets advarsel for olielækage, men bør alligevel overvåges.

Skift eller tilføring af olie

Skift eller tilføring af olie

Gearkasse olie skiftes ikke så tit som motorolie. Hvor den sidstnævnte skal skiftes hvert år til hvert andet år, tilføres gearolie oftest kun én gang i bilens levetid. Stik imod den overordnede holdning gælder de følgende anbefalinger ikke for biler med den traditionelle manuelle gearkasse:  har du en bil med automatgear, bør du også overveje gearolie skift efter nogle få år.

Gearolie til manuel transmission

Gearolie til manuel transmission

billig fra 57,02 kr.

Køb det nu

Tilføring af olie kan være nyttigt, når et større tab af olie indikeres. Eksempelvis kan en inspektion udført af en erfaren automekaniker måske bringe dette frem i lyset. Under kørsel kan det synliggøres, at der er for lidt olie i gearkassen og at tilføring af olie er påkrævet. Dette gælder for eksempel, hvis du kan høre unormale høje lyde ved gearskift. Gearkassens metaldele gnider mod hinanden, og gearkasse olien udfører ikke længere sin opgave som smørelse. Ud over manglen på olie, kan forældet gearkasse olie også forårsage disse symptomer.

Hvilken olie skal du bruge?

Hvilken gearolie skal du bruge

For gearkasse olie gælder der andre kriterier end for motorolie. Du bør under ingen omstændigheder bruge den almindelige motorolie med typebetegnelse som 5W-30 osv. Gearkasse olie har en anderledes international standardisering. I moderne bilers konstruktion spiller udgaverne GL-3 til GL-5 en vigtig rolle. Da et forkert valg af gearolie fremprovokerer skade, bør du informere dig selv omkring købet af den rigtige olie.

Motorolie til en god pris

Eksempelvis er det ikke tilrådeligt for biler der anbefales brug af GL-5 gearolie at vælge et lavere nummer, da dette forøger slitage.
Omvendt vil der være for lidt friktion, hvis du vælger GL-5 gearolie ved egnethed for GL-3 eller GL-4. Denne fejl kan gradvis forårsage skade på gearkassen.

Gearkasse olieskift og miljøet

Gearkasse olieskift og miljøet

Ønsker du at udføre gearolie skiftet selv, bør samme krav som for motorolie gælde for bortskaffelsen af olien. Den drænede olie er kemisk affald og bør håndteres af den passende genbrugsenhed i din by. Enhver intelligent chauffør bør agere miljøvenligt nu til dags, da værksteder også er påkrævet ved lov at gøre det samme. Ved bortskaffelse af gearolien på andre måder, risikerer du en stor bøde. 

Gearkasse olie Skift – alt hvad du skal vide i én oversigt

Hvornår skal den skiftes?
– Afhængigt af biltypen.
– Overordnet: en gang hvert femte til ottende år.
– I tilfælde af støj eller fejl på gearkassen.
Hvilken olie?
– Special gearolie, ingen motorolie.
– Tjek egnetheden af olien GL-3 til GL-5.
Hvad koster det?
– Pris per liter: mellem 75 og 150 kr.
Fordele ved gør-det-selv olieskift
– Omkostningsbesparelser i forhold til besøg hos en automekaniker.
Ulemper ved gør-det-selv olieskift
– Afhængigt af biltypen, en masse arbejde.
– Individuelt ansvar for bortskaffelse af gammel gearkasse olie.

Manual til gearkasse olie skift – trin for trin

Manual til gearkasse olie skift

Hvis og hvordan du udfører et Gør Det Selv gearolie skift på den rigtige måde kan du læse i din bils manual. Den giver dig råd til tjek af dette rette olieniveau, og hvor du kan finde bundproppen til gearolien. Er du ikke sikker på, hvordan man leder olien på rigtigt vis, må du hellere lade et værksted om det. Du tror måske at gearolie skift er mere indviklet end skift af motorolie.

At skifte olie i en manuel gearkasse er simplere. Når du har fundet bundproppen, kan den åbnes på samme måde som ved motorolien og du kan dræne den gamle olie til sidste dråbe. Da proppen altid sidder i bunden af gearkassen, er den ikke altid nem at komme til. Derfor har du brug for at hejse bilen. Den traditionelle donkraft og lignende værktøjer er ikke nok til et sikkert gearkasse olie skift.

Skift instruktioner til gearolie

Når du har drænet olien og skruet proppen stramt tilbage, tilføjer du den nye olie. En specialskrue til tilføjelse af olie kan generelt blive fundet på siden af gearkassen. Efter tilføjelse af olie, kan du relativt hurtigt bruge din bil igen. Det er nødvendigt at køre et par kilometer og skifte gear et par gange for optimal spredning af gearolien.

Olieskift for automatisk transmission – umiddelbart mere kompliceret

Hvilket gearolieFordele ved egen gearolieUlemper ved egen gearolie
billig automatisk gearolie

Automatgearkasse оlie

starter ved 57,02 kr.

til butikken

I en automatisk bil er olieskiftet en større udfordring. Afhængigt af konstruktionen kan automatgearolien ikke fuldt ud drænes. En simpel dræning af den gamle olie og derefter tilføjelse gælder ikke her. I moderne bil teknologi bliver specielle gearkasse rensninger lavet af garager, som gennemgående renser den indre gearkasse fra gammel olie. Kun da kan den nye olie tilføjes.
Private bilejere har ikke de krævede værktøjer, og olieskift på en automatisk bil er derfor ikke et Gør Det Selv-arbejde. At tilføje olie er stadig muligt i tilfælde af gradvist olietab i løbet af årene.
I tilfælde af manuel gearkasse er Gør Det Selv olieskift også svære uden at hejse bilen. Derfor er gearolie skift kun anbefalet for erfarede bil fans, som har passende adgang til drænpropper til gearkasse olie.
Foto: Dmitry Kalinovsky, Antonio-BanderAS, navee sangvitoon, loraks, kostastudio, Redfox1980, Leonid Eremeychuk, Tyler Olson / shutterstock.com