Udskiftning af et partikelfilter: Gør-det-selv guide og service tips

Udskiftning af et partikelfilter: Gør-det-selv guide og service tips

På alle moderne biler, er højtydende dieselpartikelfiltre (DPF) installeret for at sikre en kontrolleret udstødning. Med tiden kan denne komponent blive slidt og vil ikke længere være i stand til at udføre sin filterfunktion i tilstrækkelig grad. I denne tekst guider vi dig i hvordan man fører et DPF eller sod filterskift og giver dig nogle råd om denne bil komponent. 

Sodpartikler er årsag til betydelig forurening af miljøet. Derfor besluttede flere europæiske byer sig for at gennemføre miljøtiltag. I forhold til benzin biler, er dieselbiler den værste miljømæssige synder.

Hvad er vigtigt at vide om DPF udskiftning

Hvad er vigtigt at vide om DPF udskiftning

Du bør ikke købe hvilken som helst model af sod filter til din bil. I sidste ende vil dette have betydning for et bilsyn og derefter vil det være nødvendigt at installere et passende partikelfilter. Som regel bør du bero på mærkevarer fra kendte producenter eller deres leverandører for at sikre dig, at filteret passer til bilen og udfører sin opgave som det skal. Du kan finde løsninger online, som er billigere end den lokale leverandør af bildele. Om den passer til din bil, har dog den højeste prioritet.

Partikelfilter

Moderne modelserier indikerer automatisk øjeblikket for sod filterskift.

Dit instrumentbræt har et tilsvarende lys eller display som indikerer dette.

Ved disse indikationer bør du ikke udsætte udskiftningen eller besøget hos autoværkstedet.

Særligt ved regelmæssig brug af bilen, kan der opstå alvorlige og dyre skader.

Udskiftning eller rengøring af partikelfilteret?

Udskiftning eller rengøring af sodfilteret

Advarslen på instrumentbrættet er ikke ensbetydende med at en udskiftning er nødvendig. Man kan ofte undgå dette ved en grundig og professionel rengøring af filteret. Mængden af ​​arbejde bør ikke undervurderes. Kun en professionel rengøring, som udføres meget præcist for ikke at lave skader på filteret, vil medføre at advarselslampen på instrumentbrættet slukker igen. 

Derudover vil det rensede filter ikke længere være intakt. Det mindste slid vil udvikles markant hurtigere end på et nyt sodfilter. Tilsvarende advarsler kan forventes inden for nærmeste fremtid. Rengøring af filteret er således blot at udsætte udskiftningen, og før eller senere er et filterskift uundgåeligt. 

Rengjør sotfilteret
Bemærk venligst: For at undgå skader, bør bilen ikke bruges før mindst 48 timer efter filterrensning. Dette er en væsentlig ulempe i forhold til installationen af et nyt filter, hvilket tager et par timer, og gør din bil tilgængelig til brug igen umiddelbart efter.
Nyt sodpartikelfilter

Sot / partikelfilter • Ny

reducerede tilbud!

bestil online

Partikelfilterskift – vores råd og vejledning

Partikelfilterskift

Rengøring foretrækkes frem for en komplet udskiftning af én simpel årsag: en manuel udskiftning er temmelig indviklet. På de fleste model serier, er DPF monteret i et snævert område og kræver afmontering af en hel række andre dele.

For en sikker erstatning skal filtret være tilgængelig fra oven samt nedefra. Ingen smutveje gælder her.

En professionel med de rigtige værktøjer er et par timer om denne udskiftning; en lægmand kan have behov for en hel dag. Overvej nøje, om du ønsker at skifte partikelfilteret selv.

Kontroller placeringen og brug de rette værktøjer

Sodfilterskift

Sodfilterskift er også en udfordring grundet de specielle nødvendige redskaber. Tjek derfor om du har alle de nødvendige værktøjer i den rigtige størrelse ved hånden inden du forsøger dette. Især når skruerne skal løsnes med en skralde, kan du risikere at stå uden monterings skruenøgle i den rigtige størrelse. 

Overordnet set er sodfilteret placeret synligt i motoren. I tilfælde af tvivl, kan bilens manual hjælpe med at finde det. Det ses straks, at sodfilteret er tæt omgivet af flere andre dele. Overvej om afmonteringen af dem svarer til dine evner, og om du har det nødvendige værktøj. Uprofessionel udskiftning kan være årsag til motorskader og derfor er det bedst at kontakte et autoværksted i tilfælde af tvivl.

Udtagning og udskiftning af sodfilteret

Udtagning af sodfilteret

Med de rette forberedelser, er udskiftning af filteret forholdsvis enkel. Filterhylsteret er monteret i begge ender med to eller flere skruer, som omhyggeligt kan løsnes efter blotlægning af komponenten. Partikelfilteret kan derefter tages ud. For yderligere fiksering på bilen, har partikelfilteret endnu en skrueforbindelse som kan nås ved at udnytte støttebjælken under ​​bilen. Forbindelsen er kun tilgængelig fra undersiden. Det er essentielt på forhånd at planlægge en strategi for din adgang til filterhylsteret på. Vær sikker på, at du ved, hvor du skal sætte alle de forskellige klemmer og skruer.

dpf bil

Separate dele, som kan sidde i vejen kan ikke bare fjernes. Her er særlig omhu nødvendig for at undgå skader. Du vil helst ikke fjerne lambda sensoren eller det er måske heller ikke noget for dig, selvom den kan forhindre adgangen til det simpelt påskruede partikelfilterhylster. Arbejd yderst præcist og uden hastværk, for at undgå at forårsage yderligere skade på bilen.

Bestil lambdasonde online
Diesel udstødningsfilter

Når det gamle udstødningsfilterhylster er skruet af, anvend da den nye model omhyggeligt. Afhængigt af de omgivende dele, behøver du kun at montere den på bilen og de forbindende rør. Det samme gælder for alle de andre dele tidligere blev afmonteret og nu igen skal installeres i deres oprindelige position.

Test af det nye udstødningsfilter

Test af det nye udstødningsfilter

Hvis DPF udskiftning er korrekt udført, vil du ikke længere få advarsler på instrumentbrættet. Opfylder filteret alle økologiske standarder, vil dette kun blive tydeligere ved brug af bilen. Efter at have kørt, inspicer motoren og fastskruningerne. Er der tegn på sod, eller er der synlige misfarvninger, er partikelfilteret ikke monteret korrekt. Dette kan forekomme, hvis du ikke bruger originale komponenter og reservedelen er flere millimeter større eller mindre. Dette kan ikke umiddelbart ses ved et bilsyn, men kan muligvis have indvirkning på udstødnings værdierne.

Yderligere tips om dieseludstødningsfilteret

– Som den ovennævnte problematik indikerer, kan en rengøring foretrækkes. Planlæg denne nøje med henblik på bilsyn. Du må ikke unødigt udsætte filterrensning, så snart du får advarsler på instrumentbrættet. Klog håndtering og intuition er nødvendig her. 

– Du må ikke undervurdere vigtigheden af præcis montering af en reservedel. Hvis du ønsker at spare penge på originale komponenter, så informer ved online køb om de rette mål. Vær sikker på at måle disse ned til millimeteren ved modtagelsen af ​​din reservedel. Særligt i tilfælde af en så vigtig bil del som sodfilteret, er fejlbehæftede data i beskrivelsen tilstrækkelig årsag til at klage.

Foto: takoburito, Conny Skogberg, LI CHAOSHU, Photology1971, Voyagerix, Petar Ivanov Ishmiriev, Chere / shutterstock.com