Stabilisator til din bil

Krængningsstabilisator til Top bilmærker
- Stabilisator VW GOLF
- Stabilisator BMW 3-serie
- Krængningsstabilisator VW PASSAT
- VW POLO
- Stabilisator BMW 5-serie
- Stabilisator SKODA OCTAVIA
- Krængningsstabilisator AUDI A4
- CITROЁN C4
- Stabilisator MERCEDES-BENZ C-klasse
- Stabilisator FORD FOCUS
- Krængningsstabilisator FORD FIESTA
- FORD MONDEO
- Stabilisator MERCEDES-BENZ E-klasse
- Stabilisator SKODA FABIA
- Krængningsstabilisator AUDI A6
- PEUGEOT 208
- Stabilisator TOYOTA AYGO
- Stabilisator RENAULT CLIO
- Krængningsstabilisator OPEL ASTRA
- CITROЁN C3
Er Stabilisator defekt? » Find fejlen • Reparer • Tips til samling
Sikkert rundt I svingene med stabilisatoren
Stabilisatoren er et elastisk element i affjedringen af bilen. Dens opgave er at forebygge at bilen skrider til siden, forbedre køredynamikken og optimere vejgrebet.
Stabilisatorens funktion
Når en bil kører i et sving, vil bilens hjul presses i modsat retning grundet centrifugal kraft. Gentagne ændringer af belastningen vil få bilen til at svinge for meget og skride ud. For at forhindre dette installerer man en stabilisator i bilen. Den genererer en modkraft, som dæmper hjulenes hoppen. Stabilisatoren arbejder proportionalt, og derfor er den kompenserende bevægelse optimal.
Stabilisatorens konstruktion og placering
Stabilisatoren er en lang buet stang af massivt stål, som forbinder akslens venstre og højre side. Forbindelsen med affjedringen etableres af styrearmen. Overførslen af kraft sker gennem vridning. Stangen er placeret langs bilens undervogn – ofte under køleren. Stabilisatorstangen er meget tilgængelig.
Defekt af stabilisatoren
Køredynamikken i bilen påvirkes kraftigt af en knækket stabilisator. Bilen begynder at skride og er meget svær at styre. De løse ender af den knækkede stang banker mod bilens undervogn og medfører en typisk bankelyd. Dette sker dog sjældent. Teoretisk set kan stabilisatoren ruste eller brække grundet tæring. I disse tilfælde er bilen meget gammel eller har ikke været til service i meget lang tid. Stabilisatorens gummiophæng er betydelig mere følsomme.
Udskiftning af stabilisatoren
Det er ikke særlig svært at udskifte stabilisatoren. I de fleste tilfælde skal bilen være løftet op og affjedringen demonteret. Det kræver special værktøj – den såkaldte fjederklemmer. Forsøg på at fjerne fjederen uden den såkaldte fjederklemmer kan let ende rigtig galt. Stabilisatoren er fastsat bilens undervogn med gummibøsninger. Det er relativt nemt at skille den ad. Hvis stabilisatoren ser ud til at være fuldstændig intakt, kan udskiftning af gummibøsninger genoprette den fulde køresikkerhed af bilen.
Er gummiet slidt vil stabilisator linksne ligeledes være slidt. Nogle foretrækker at spare og udskifter kun det dæmpende element. Vi anbefaler dog altid at alle stabilisatorens komponenter skiftes. Hvis man tænker på de lave priser på disse reservedele, giver det ingen mening kun at skifte halvdelen.
Andre dele som også bør skiftes
En affjedring ældes jævnt. Når bilens stabilisator links og stabilisatorer er slidte vil de følgende komponenter sandsynligvis også skulle skiftes:
- Kugleled
- Sporstænger
- Akselmanchet
- Støddæmper
- Hjulophæng
Når stabilisatoren er udskiftet er mange af disse dele allerede taget ud eller tilgængelige. Det er altid fornuftigt at udskifte alt, som er modtagelig for snavs, som en slags forårsrengøring. Dette gælder også stabilisatorarmen. Denne komponent er ret stabil. Men dens gummibøsninger skal skiftes ofte og som regel ved samme lejlighed som vedligeholdelse af koblingsstænger og stabilisatorer finder sted.
Pris for en stabilisator
En stabilisator er en stor og vigtig komponent. Den skal kunne absorbere stærke kræfter sikkert og holdbart. Derfor bør man til denne del kun overveje en velkendt producent, som også leverer til bilproducenter, hvilket resulterer i en høj pris: du skal regne med omkring 200-300 EUR for denne reservedel. For dette får du et komplet sæt med gummi. Dette er en meget vigtig del, og man bør derfor ikke gå på kompromis. Det er ret simpelt at installere den, og kan gøres med helt almindeligt værktøj.