Mange køretøjer er ikke fabriks udstyret med et anhængertræk, da dette ikke blev taget i betragtning da køretøjet blev bestilt, eller den tidligere ejer ikke havde brug for dette. Nu leger du med tanken om at eftermontere et anhængertræk. Men hvad skal du være opmærksom på ? Denne rådgivning giver dig et overblik over teknologien og kravene til driften af et anhængertræk.
Kravene ved installation af et anhængertræk
Et anhængertræk er ganske nyttigt. Dog har teknologien også for anhængertræk udviklet sig markant. Den ombordværende elektronik har i de seneste år taget et kvantespring og de lovmæssige krav til at til at føre et motorkøretøj med anhænger er strammet markant.
I det følgende vil vi derfor beskrive følgende emneområder for eftermontering af et anhængertræk med kabelføring:
1. Det rigtige kørekort til at trække en anhænger
Med et kørekort kategori 3, før 1999 kan en sammenkobling af et køretøj såvel som en anhænger med en respektiv tilladt totalvægt på 3,5 ton. Efter 1.januar 1999 er personbiler med en maksimal vægt på 3,5 ton og anhænger uden bremser indtil 750 kg. Anhængere med en tilladt totalvægt på 3,5 ton kræver fra denne dato et kørekort kategori B/E.
Siden 2013 har B96 eksisteret, hvilket berettiger føren til en kombination af sammenkobling med en tilladt totalvægt på 4,25 ton. Så før du køber et anhængertræk og montere det på dit køretøj, skal du kontrollere dit kørekort eller tænke over/overveje hvilke anhængere vil eller har brug for at trække. I modsatte fald skal er det nødvendigt at tage en kørekort test for at erhverve den nødvendige klasse.
Der findes også cykelholdere der er fastgjort til anhængertrækket. Naturligvis ændres intet her med kørekortet.
![]() Anhængerkobling • Top Choicefås fra 390,51 kr.Bestil nu ⇒ |
2. De forskellige versioner af anhængertræk
En afgørende størrelse for anhængertræk er den tilladte lodrette belastning (støttevægt). Det er den belastning, hvorpå anhængeren understøttes af stiveren på anhængerkrogen. Såvel anhænger som køretøjet har en støttelast.
På personbiler er den maksimale tilladte støttelast i det fleste tilfælde allerede indeholdt i bilens registreringsattest.
Dog kun for de fleste køretøjs modeller, da dette kun er tilfældet, hvis bilproducenten også udstyrer køretøjet med et anhængertræk og oplysningerne er indført i registreringsattesten.
2.1 Sammenhold støttelasten på køretøjet og anhængerkrogen
Der er undtagelser: nogle luksus modeller, sportsvogn og hybridkøretøjer (Elektromotor med forbrændingsmotor).
- Hvis støttelasten allerede er indført i bilens registreringsattest, skal du skelne mellem anhængertræk: dem med eller uden EU-mærkning.
- Er det et anhængertræk med EU-mærkning, er det kun nødvendigt at fremlægge dokumenterne for anhængertrækket.
- Det er bedst at anbringe disse dokumenter i handskerummet. I tilfælde af at anhængertræk såvel som køretøjet ikke er indført med støttelast skal der foretages en teknisk undersøgelse (TÜV, Dekra osv).
Den sagkyndige kan eventuel også forlange, at det trækkende køretøj f.eks installere forstærkede fjedre på bagakslen. For at gøre dette vil han kontrollere og måle spændet, hvor stor afstanden er fra trækkrogen til jorden.
Det skal ligge i området fra 350 til 420 mm. Iøvrigt skal støttelasten tages i betragtning ved påhængs kørsel under belæsning af det trækkende køretøj. Støttelasten trækkes fra den mulige maksimale belæsning.
2.2 Særlige anhængerkroge til cykelanhængere
Ved de tilbudte anhængerkroge er der indimellem en yderligere forskel.
- Således forefindes der anhængertræk der overhovedet ikke længere er egnet til anhænger drift. Snarere er cykelanhængere egnet dertil.
- Det kan ske, hvis du har et anhængertræk uden EU-mærkning kun en anmærkning om fastspænding af en cykelanhænger.
- Producenten tilbyder også billige anhængertræk der kun er egnet til cykelanhængere.
3. Tekniske anhængertræk udførelser
Ved de tekniske udførelser skal der skelnes mellem følgende anhængertræk:
– faste (stive) anhængertræk
– aftagelige anhængertræk
– drejelige anhængertræk
3.1 Stive anhængertræk
Faste anhængertræk er de billigste og er generelt med de højeste lodrette belastninger. Ofte er forskellen mellem meget billige og ret dyre (stive) anhængertræk til det samme køretøj ikke umiddelbar til at få øje på.
Prisforskellene skyldes på den ene side kvaliteten af de anvendte stållegeringer. Men frem for alt den eksisterende rustbeskyttelse. Her kan også producenterne afvige,
3.2 Aftagelige anhængertræk
Aftagelige anhængertræk vinder mere og mere frem. Krogen kan tages af. Dette gør anhængertrækket næsten usynligt.
Afhængig af designet kan en del af anhængertrækket stadig være synlig under kofangeren. Enten bliver den aftagelige anhængerkrog fastgjort lodret eller vandret.
- Lodrette aftagelige kroge er som regel skjult bag kofangeren.
- Alle andre glides ind i den firkantet profil, der er synlig under kofangeren og sikret.
Et råd til aftagelige anhængerkroge: ikke alle ønsker at fjerne anhængerkrogen hele tiden. Med få undtagelser er der heller ingen juridiske forpligtelser for, at den aftagelige anhængerkrog, faktisk skal fjernes når den ikke er i brug.
Det er dog en lovlig gråzone, idet der ikke foreligger nogen modsvarende domstolsafgørelser. For hvis den ikke er markeret, øger krogen risikoen for ulykker og dermed omfanget af skader betydeligt. Bakker du med dit køretøj (eller nogen ind i dig) kan skaden forværres betydeligt med en trækkrog.
3.3 Drejelige trækkroge
Den drejelige trækkrog drejes ganske simpelt nedad. Det er et system der er kommet på markedet de seneste år. Imidlertid slog det aldrig rigtig igennem.
3.4 De øgede tekniske krav til kabelføring
Hvilken kabelføring der er brug for, afhænger af køretøjet. Du skal først og fremmest skelne mellem ældre modeller med konventionelle og digitaliseret køretøjs elektronik.
Sidstnævnte har et CANbus system til elektronisk dataoverførsel. Forenklet set er det ey 2-leder kabel, der styrer alle funktioner. Med disse CAN-bussystemer er der de største forskelle, der igen kan afhænge af køretøj producenten eller model.
I køretøjer med CAN-bus er det elektriske system allerede forbeholdt til udrustning af et anhængertræk. I visse køretøjer skal styreenheden være aktiveret efter tilslutning af en anhænger styreenhed og kabelføring. Dette kan kun udføres af et autoriseret værksted fra den respektive bilproducent. Et styresystem skal muligvis integreres, hvilket f.eks. kan være deaktivering af parkeringsassistent i trailer drift.
Ved ældre køretøjer derimod med »enkle« elektriske enheder, normalt eftermonteres med det elektriske sæt til blinklysrelæ og kontrollamper til instrumentbrættet til anhænger drift. Disse komponenter kan være inkluderet i kabelføringssæt.
3.5 Vælg den rigtige stikdåse: 7-let eller 13-polet
Desuden kan du også bestille forskellige eller identiske kabelføringssæt med en 7-polet eller 13-polet stikdåse. Flere tilslutninger er især vigtige til specifikke anhængere eller campingvogne. Disse har udover kabelføring til belysning eventuel have permanent plus og ladestrøm (hvis der f.eks er installeret batterier, der skal oplades)
Kun ganske simple anhængere uden ekstra funktioner udover belysning leveres med 7-pol stik.
Da kravene kan ændre sig, og prisforsekllen ikke er så stor, anbefaler vi dog generelt, at du vælger et elektrisk sæt med en 13-polet stikdåse. Ved hjælp af en adapter, som du har med dig, kan du let veksle mellem en 13-.polet stikdåse på køretøjet og 7-polet stik på anhængeren nem forbindes.
4. Installation af anhængertræk
4.1 Installation af elektronik
Særligt hvad angår kabelføring, kan det være fornuftig, at afsøge specialværksted. Forkert forbindelser i CAN-bussen kan medføre alvorlige og dyre tekniske skader. Ellers er i de fleste tilfælde enkle 7-polet stikkontakter simpelthen forbundet til baglygternes elektriske system (blinklys, bremse, baglygte, tågebaglygte, eventuel bakgear).
Installationsættet indeholder oftest detaljerede installationsinstruktioner med et detaljeret kredsløbsdiagram.
4.2 Montage af anhængertræk
Der findes også installationsinstruktioner til ethvert anhængertræk af høj kvalitet.
Montage er dog let.
– En autolift eller en smøregrav anbefales. Hvis der bruges donkraft, skal køretøjet understøttes med opklodsningsbukke.
Installation er nu ganske ligetil.
– Anhængertræk fremstilles specielt til køretøjet. Befæstigelespunkterne er indrettet således, at de tilsvarende huller allerede findes på køretøjet.
Dette er enten tilfældet på underrammen eller på forstærkninger af undervognen.
– På terrængående køretøjer og SUV’er med stigerammer skubbes anhængertrækket ganske enkelt ind imellem stigerammerne og skrues fast.
På alle andre køretøjer forefindes hullerne oftest allerede, idet disse køretøjer kan bestilles fra fabrikken med et anhængertræk.
Foto: Bilanol, JFs Pic S. T, Gabor Tinz, anela.k, welcomia, Mikbiz, Mirko Graul, Peter Gudella, MikhailSh, BACHTUB DMITRII, sdecoret, Aleksandr Kondratov / shutterstock.com