LED-forlygter, lovlige vilkår og råd til omskiftning

LED-forlygter, lovlige vilkår og råd til omskiftning

Nu til dags er LED-forlygter standard i mange biler, da de kan formes væsentligt mere fleksibelt og har mange andre fordele. Dette gælder ikke for gamle biler. Ikke desto mindre er omskiftningskits tilgængelige, hvis ikke fabrikanten tilbyder LED-forlygter. De kan installeres, endda uden synderlig erfaring. Vi informerer dig om, hvad du skal holde øje med under installation, og hvilke fordele de nye lygter bringer, såvel som hvad du bør lægge mærke til ved et køb.

Hvorfor udskifte lygterne?

Hvorfor udskifte lygterne?

„Light Emitting Diode“ (LED) har adskillige fordele sammenlignet med forgængeren; glødepæren såvel som den direkte rival, xenon-lygterne. Fordele for dig og for andre trafikanter. De har en levetid på adskillige ti tusinde tændte timer, og takket være høj effektivitet bruger de mindre elektricitet med den samme lyseffekt. Især modkørende trafik vil være taknemmelige for dit valg af LED-lygter. Grundet lysets fordeling på adskillige kilder, har LED-lygter en meget lav blænd-effekt. Selv et tilfældigt skift til langt lys vil næsten ikke genere andre trafikanter.

Multistråle LED-forlygter

Multistråle-LED (Mercedes-Benz) og Matrix-LED (Audi) tager det skridtet længere. Disse helt specielle LED-forlygter repræsenterer en teknologisk forlængelse af de almindelige LED-forlygter.

Matrix LED-forlygter

36 LED-moduler, der kontrolleres af en computer, modtager informationer fra et lille kamera, hvilket giver mulighed for at genkende rundkørsler og tilpasse lyset automatisk eller slukke det lange lys i tilfælde af modkørende trafik. For tiden, findes denne slags systemer kun i meget luksuriøse udstyrsversioner. I de kommende år, vil en eftermonteringsmulighed højst sandsynlig blive tilgængelig. 

En lille ulempe er høj købspris selv når den lange levetid modregnes. LED-lys er altid dyrere end normale pærer med H3-fitting eller selv xenon-lygter. LED-lys producerer betydeligt mindre overskudsvarme. På den ene side er det en fordel, selvom det kan skabe problemer. Mulige fugtansamlinger i forlygterne, som skaber forvrængninger, fordamper ikke særligt hurtigt. Dette kan overses, så længe man anvender den rette forsegling. Nogle mennesker lægger mærke til en bestemt perleeffekt med PWM LED-lys, hvilket skabes af LED-lysets lave responstid, der som et resultat skifter de pulserende frekvenser mellem tændt og slukket i en meget hurtig sekvens. Dette er en gene selvom effekten er dæmpet af producentens tekniske målinger.

LED forlygte butik made in Germany

LED forlygte butik

Premium kvalitet made in Germany

bestil online

Lovlige vilkår at holde øje med ved køb

Forlygter er sikkerhedsrelevante dele og anvendes ikke kun om natten. ECE-bestemmelserne er derfor strikse og gælder ikke kun inde for vores landegrænser. Grundlæggende er bilen inddelt i tre “zoner”; front, side og bag. Med henblik på farver gælder følgende bestemmelser:

Frontal retning:

Frontal LED-forlygter– Med undtagelse af tågelygten og blinklys, skal alle lygter lyse med hvidt lys.
Obligatorisk er: nærlys, langt lys, parkeringslys, refleks og baglygter.
Frivilligt er: markørlys, dagslygter og tågelygter.

Sidelæns retning:

Sidelæns LED-forlygter– Alle lygter skal lyse med orange eller gult lys.
Obligatorisk er: retningsindikator og advarselslygter.
Frivilligt er: sidemarkeringslys og reflekser.

Retning bagtil:

bagtil LED-forlygter– Afhængigt af type kan forskellige lygter bruges
– Obligatoriske baklys skal lyse med hvidt lys
– Obligatorisk indikatorlys skal lyse med gult eller orange lys
– Obligatoriske baglygter, bremselygter og parkeringslys skal lyse med rødt lys
Frivilligt er: bagtågelygte (rød) og reflekser (røde)
bestemmelserne for lysstyrken

Med henblik på bestemmelserne for lysstyrken, er der ikke nogen særlige værdier for LED-lys, men kun for traditionelle pærer. En H1-pære kan nå 1150 lumen som maksimum, hvor en H8-pære har cirka 800 lumen. Det er dog vigtigt at nærlys genererer tilstrækkeligt lys, og at det lange lys genererer dækkende lys. Strålens intensitet er af mindre betydning i modsætning til for eksempel xenon-lygter.

Nu er tågelygter endnu billigere

Det er muligt for dig selv at designe dine LED-forlygter, at lave et hylster til dem og montere dette på din bil. Du skal have det inspiceret i synshallen for at tjekke, om installationen møder bestemmelserne. Dette gælder, selvom du ikke designer LED-forlygterne selv, men bare køber og installerer de. Undtagelser til denne certificering er at garantere, at delen i sammenhæng med det overensstemmende køretøj, lever op til bestemmelser og vilkår.

ECE-certificering til LED-forlygter

ECE-certificering, ofte kendt som E-certificering, stammer, ligesom vilkårene, fra den Europæiske Kommission. Det kan genkendes ved E’et i en cirkel eller firkant printet på pakningen. Ofte står et yderligere nummer for udstedelseslandet. Dette symbol garanterer at du ikke mister retten til at køre bilen ved at installere LED-forlygter. Yderligere MOT-inspektion er ikke nødvendig.

Omstilling – generelt ret simpelt

Principielt er der to måder at opnå LED-forlygter: Med et såkaldt omstillingskit eller ved hjælp af eftermonterede LED-forlygter. Til den første version erstatter du forlygterne fuldstændigt, husene inkluderet. Dette er generelt ikke et problem og tager kun en time per side, afmontering inkluderet. Djævlen er i detaljerne, da det er meget vigtigt, at lygten er fuldstændigt forseglet for at forbygge regnvand fra at penetrere forlygterne. Desuden skal du tjekke ledningsføringen.

LED har udbedret pulsestrømningen. Specielt i gamle biler er elektricitetsbeholdningen ikke LED-kompatibel, og adaptere eller transformere bør installeres. Generelt vil du blive informeret om dette ved købet, når produktbeskrivelsen fra producenten læses. Hvis det kun er en opgradering, hvor LED-forlygterne allerede er teoretisk tilgængelige, men ikke allerede er givet en specifik model (fx Golf VII), er teknologien allerede tilstede, og du skal kun udskifte huset og stikket.

glødepære med 50% rabat

Hella glødepære ⇒ top priser

Hurtig forsendelse med 50% rabat

Køb nu

I tilfælde af eftermonterings-LED-forlygter beholder du det gamle hus, men erstatter den traditionelle pære med LED-lys. Disse er fuldkompatible med den ældre strømforsyning eller er forsynet med adaptere, hvilket øjeblikkeligt kan fastgøres på de gamle stik. Du kan næsten ikke tage fejl her, fordi installationen principielt er ens med den typiske pæreudskiftning. Det er dog ikke altid tilfældet, da der også er aktivt kølede eftermonterings-LED, som er udstyret med en vifte, der også behøver elektricitet. Tjek producentens installationstips, så kan det normal ikke gå galt.

Forlygtetuning (Engleøjne og Djævleøjne)

På tuningsscenen er en trend kommet frem, der drager fordel af LED-teknologi. Engleøjne eller deres diabolske modsætning Djævleøjne er specielle slags dagskørelys. Grundet deres begrænsede sikkerhedsrelevans er de ikke så voldsomt regulerede som sænket lys eller kørelys. Derfor er afvigelser fra det originale design tilladt, og dette gøres der brug af.

Engleøjne LED-forlygterEngleøjne ligner to store lysende ringe om den sænkede stråle eller indikatorlygter og bremselys.
Djævleøjne LED-forlygterDjævleøjne har en buet kant, og ved denne vinkel skabes indtrykket, at bilen har et ”ondt udtryk” og stirrer skummelt på en.

Engleøjne og Djævleøjne er godkendt som hvidt lys og kan installeres. De farvede versioner tilbudt på internettet er forbudte. Da dette vedrører en modifikation af et sikkerhedsrelevant komponent, skal produktet have E-certificering, ellers skal bilen inspiceres.

LED-forlygter alle fakta i en oversigt

LED-forlygter: alle fakta i en oversigt

Hvad er anvendelsen?

– Betydeligt længere levetid
– Samme lysudbytte med lavere energiforbrug
– Mindre blændende effekt

Er der nogle ulemper?

– Høj købspris
– Delvist inkompatibel med ældre strømforsyningssystemer
– Dråbeeffekt

Hvordan er den lovlige situation?

– Forlygter er sikkerhedsrelevant udstyr, og emnet for strikse legale vilkår.
– Lygtefarver er reguleret såvel som lysintensiteten.
– I tilfælde af forlygteudskiftning skal bilen inspiceres igen, hvis ikke at løsdelene er godkendt af E-certificering.
– At køre i en bil uden den nødvendige godkendelse, leder til store bøder og immobilisering.

Hvor svær er omstillingen?

– Hvis du køber et omstillingskit, skal du erstatte hele huset, lamper inkluderet. Den rette pasform og absolut stramning bør observeres.
– I tilfælde af eftermonterings-LED-forlygter, forbliver det originale hus i bilen.
– Hvis LED-forlygter er tilgængelige til bilmodellen, er strømforsyningen generelt kompatibel.
– I gamle bilmodeller, er en adapter eller transformer ofte nødvendig.
– Følg altid installeringsinstruktionerne fra producenten.
– Hvis du føler dig usikker, kan du lade et værksted udføre omstillingen.

Nøgleord: Tuning af forlygter

– Mange forlygter til tuning er også tilgængelige i LED-version
– Djævleøjne og engleøjne er tilladte i UK på betingelse af, at de møder bestemmelserne.
– Farvede LED-strips, og dem udstyret med tågeforlygter, er forbudte.
– E-certificering er nødvendig til disse produkter.

Foto: Denis Dryashkin, Alexandru Nika, Yauhen_D, ParabolStudio, Angener, Bhakpong / shutterstock.com