Udskiftning af vandpumpe – sådan gør du!

Udskiftning af vandpumpe - sådan gør du!

Vandpumpen er en vigtig bestanddel af køretøjets kølekredsløb og derfor afgørende for dens ydeevne og levetid. Af samme grund bør du ved skader på vandpumpen reagere hurtigt og efter behov udskifte den. Vi viser dig, hvad du skal være særlig opmærksom på og hvilke forskelle der skal tages i betragtning ved de forskellige vandpumper.

Derfor er vandpumpen så vigtig

Derfor er vandpumpen så vigtigVandpumpen er for vandkølet motor systemer ansvarlig for det uafbrudte kølekredsløb. Den transportere altså den opvarmede kølervæske fra motorblokken til køleren og det afkølede kølevand tilbage i motoren. Hvis der opstår afbrydelser i kølekredsløbet vl motoren gravist ophede og dermed føre til en overophedning med vedvarende og en ekstrem dyr skade på motoren til følge. Af samme grund bør du altid have det funktionalitet for øje.

Teg på defekter på vandpumpen

Teg på defekter på vandpumpenDer findes forskellige tegn, der indikere en defekt på vandpumpen. Det er blandt andet:

Tab af kølervæskeTab af kølervæske. Et langsomt eller et alvorligt tab af kølervæske er altid et tegn på en defekt i kølesystemet. Kølervæsken opbygger som regel en pøl under køretøjet. Dog kan dette symptom også indikerer beskadigelser på køleren, topstykket eller slangesystemet.

Lyde, når motoren kørerBetydelig støj. Er der sket mekanisk skade på bil vandpumpen, sker dette ofte ved mærkbar støj. En banken, knirken eller også en sliben kan vise tegn på skade. Når motoren er i drift, er disse lyde dog normalt kun mærkbare når motorhjelmen åben.

En betydelig stigning af motortemperaturenEn betydelig stigning af motortemperaturen. Hvis kølesystemet svigter på grund af skade, begynder motoren meget hurtigt at overophede. Vær derfor opmærksom på motorens temperaturmåler. Såsnart den stiger mere end normalt, bør du hvis muligt henstille køretøjet og lade kølekredsløbet undersøge.

Fejl i bilens varmeanlægOpvarmningen svigter. Også svigt i opvarmningen indikere en fejl i kølekredsløbet. Også i dette tilfælde gælder det om hurtigst muligt at henstille køretøjet og få det repareret.

Mulig skade på vandpumpen

Mulig skade på vandpumpenMekaniske fejl opstår ofte. Idet det vedvarende er i drift, er skader ikke sjældne. Med held er det kun en pakning der bristet, således vil udskiftningen være prismæssigt overkommeligt. Ellers skal den komplette vandpumpe udskiftes. En reparation af dette komponent ikke mulig.

Kølevandspumpe fra førende producenter

Kølevandspumpe | fra førende producenter

nu fra kun 46,70 kr.

til butikken

Udskiftning af vandpumpe: Værksted eller gør-det-selv?

udskifte din defekte motor vandpumpOm du selv skal udskifte din defekte motor vandpump eller hellere sætte et værksted på opgaven, afhænger af flere faktorer. På den ene side spiller din erfaring med bilreparation ikke en ubetydelige rolle.

Men også køretøjs version og producent kan have en ikke ubetydelig indvirkning. Fordi pumpen i mange modeller er installeret i en bestemt vinkel og er meget vanskelig tilgængelig. Her kan det være mere målrettet at få et specialværksted til at udføre arbejdet. Med egne anskaffet reservedele kan du sænke reparationsomkostningerne.

1. Den mekaniske vandpumpe

Den mekaniske vandpumpeDen mekaniske vandpumpe drives af kileremmen eller af tandremmen. Disse tilkoblinger skal først fjernes.

– Som det første skal kølevæsken drænes fra kølingskredsløbet.
– Opsammel kølervæsken i en beholder til bortskaffelse.
– Eventuel skal hjukstrammeren flyttes, for at tage kilerem eller tandremmen af.
– Remskiven skal skrues af vandpumpen.
– Alle ledninger og slangetilslutninger til vandpumpen skal fjernes.
– Nu kan du otorpumpen fjernes.
– Isæt den nye bil vandpumpe
– Alle kabler og slangetilslutninger tilkobles og kileremmen påsættes.
– Ved drev fra tandremmen vær opmærksom på synkronisering
Påfyld ny kølervæske

2. Den elektriske vandpump

Den elektriske vandpumpVed udskiftning af en elektrisk bil vandpumpe er det meget nemmere, idet den ikke er tisluttet til kile-/ eller tandremmen.

– Som det første skal kølevæsken drænes fra kølingskredsløbet.
– Opsammel kølervæsken i en beholder til bortskaffelse.
– Alle ledninger og slangetilkoblinger skal fjernes
– Den defekte motor vandpumpe mod det nye komponent udskiftes.
– Alle ledninger og slangetilkoblinger påsættes.
– Påfyld ny kølervæske

Ved begge varianter af vandpumper bør du efter påfyldning af kølervæske gennemføre en tærhedsprøve. Desuden skal motorkølesystemet udluftes, hvorved en perfekt og vedvarende køling kan garanteres. I forbindelse med denne efterprøvning kan motoren igen tages vedvarende i drift.

En oversigt over omkostningerne ved udskiftning af motorens vandpumpe

omkostningerne ved udskiftning af motorens vandpumpeEt specialværksted anslår at udskiftningen som regel tager godt tre timers arbejde. Hvis du selv udfører dette arbejde, så er der kun omkostningerne til selve den nye vandpumpe. Disse ligger som regel mellem 290 og 2970 kr.

Disse prisudsving kan skyldes forskellige priser på forskellige bilmodeller, men også svingende priser mellem originale komponenter og mærkevare reservedele. Takket være de ofte meget lave priser på pumper betaler det sig i tide at få pumpen udskiftet ved udskiftning af kile-/ eller tandremmen. Dette øger kun omkostningerne minimalt.

Køb vandpumpe og tandremssæt billigt online

Vandpumpe + tandremssæt

fås fra 318,68 kr.

Køb online

Du skal altid være opmærksom på dette når du udskifter vandpumpen

Du skal altid være opmærksom på dette når du udskifter vandpumpenIdet bilens vandpumpe er vigtig for motorens levetid og dermed din køretøjs, skal du afprøve den regelmæssigt. Så vær særlig opmærksom på de tegn, der er nævnt ovenfor. Desuden er der også tiltag du kan gøre hvad angår reparation og vedligeholdelse af køretøjet, for at forlænge levetiden på dit køretøj. Det kan blandt andet være:

udskifter tandremmenHar dit køretøj en mekanisk vandpumpe, bør du altid skifte den når du udskifter tandremmen. Dette bevirker en smule flere omkostninger, men kan afværge nødreparationer eller skader på motoren ved overophedning. Da mekaniske komponenter udsættes også for et vist slid, betaler det sig at udskifte dem i sådanne tilfælde.

Brand kvalitet vandpumpeSammenlign de mulige omkostninger for en udskiftningsmodel. Ofte er det ikke nødvendigt at gribe til dyre pumper fra køretøjs producenten, men snarere bruge mærkevare reservedele. Disse kan sænke omkostninger for udskiftning betydeligt.

Bortskaffelse af kølevæskeHusk på at opsamle kølervæsken og bortskaft det på en miljørigtig måde. Overtrædelse af disse krav kan hurtigt blive meget dyrt.

Hvis du ikke selv ønsker eller formår selv at udskifte vandpumpen, så indhent pristilbud fra forskellige værksteder. Det bliver billigere, hvis du selv bestiller de nødvendige reservedele.

Foto: Madaland2, Sharomka, sima, Kapitula Olga, Surachai Sathapana, Koy_Hipster, iChzigo, andriano.cz, Nixx Photography, PrimaStockPhoto, Bilanol, Peter Gudella, ffolas, MicrostockStudio, SusaZoom, Karin & Uwe Annas / shutterstock.com