På trods af dets navn, kan det meget andet en blot filtrere pollen. Derfor er det også kendt som kabinefilteret. Denne del af bilen påvirker luftkvaliteten i bilen, og sikre dermed det rigtige klima i din bil. Desværre er denne del af bilen oftest overset og mange bilejere køre rundt med et beskidt pollenfilter. Dette er specielt beklageligt, da udskiftningen af dette på de fleste biler er meget nem.
Kabinefilterets opgaver
Dets hovedopgaver er at sikre filtreringen af uønskede partikler, fra den udefrakommende luft. Dette er specielt vigtigt i når man befinder sig i byområder, hvor der ikke bare er støv og skidt det skal fjerne, men også skadelige stoffer som sod, nitrogen, ozon, svovldioxid og kulbrinter. Til dels kommer de farlige stoffer fra bilerne, men er også et produkt af industrielle produktioner. Nu hvor forår og sommer snart er rundt om hjørnet, er det nødvendigt at sikre sig fjernelsen af skadeligt pollen i din bil. Så længe at dit filter er i topform, vil dette kunne gøres med op til 100% effektivitet, og sikre en bil fuld af friskluft oase.
Når kabinefilteret fungere som det skal, skal din aircondition arbejde mindre når du skal varme, eller køle, for at opnå den perfekte temperatur i din bil. Samtidig vil din motor også bruge mindre brændstof, hvilket nedsætter udledningen af CO2 og andre partikler. Derfor gavner jævnlig udskiftning ikke kun dit helbred, men også miljøets.
Mulige tegn på at du skal udskifte
Pollenfilteret er forbundet direkte og indirekte til en masse processer i bilens system, og derfor kan signalerne variere. Oftest, vil en muggen lugt i bilen være tegn på at du skal skifte dit filter, selvom det også kan skyldes at aircondition systemet er beskidt. I forbindelse med dette vil varme og køle funktionerne være nedsat, disse symptomer vil være klare.
Andre symptomer kunne være forhøjet forbrug af brændstof, eller duggede ruder. Den sidstnævnte skyldes vandpartikler i luften, som kommer ind gennem filteret. Om sommeren vil allergikere tydeligt kunne fornemme at filteret er stoppet, grundet pollen i luften. Et lag af fedt på ruderne, kan også indikere tilstoppet filter.
Der er ikke noget anbefalet tidsinterval for udskiftning af filteret, dog anbefaler de fleste fabrikanter udskiftning efter 15.000 km, hvis intet andet er anbefalet. Hvis du ikke bruger din bil dagligt, og derfor ikke når op på det anbefalet 15.000 km, er det stadig anbefalet at skifte filter årligt. For allergikere er det mest optimale at skifte ved, ved forårets begyndelse.
Omkring efteråret og vinter, vil filteret være ved sidst max og derved opnår man ved udskiftning fuld brugbarhed af filteret igen.
Pollenfilter – Hvilket filter er det rigtige?
Alle pollenfiltre er forskellige. Markedet tilbyder forskellige modeller fra forskellige fabrikanter, hvor der er brugt forskelligt materiale:
![]() Kabinefilter shopbillig fra 22,66 krBestil nu ⇒ |
![]() |
![]() |
![]() |
Rengøring af polllenfilter – er det muligt?
Oftest er det anbefalet at rengøre filteret, i stedet for at udskifte det. Dette kan gøres med en støvsuger, eller en kompressor, der vi fjerne det mest synlige snavs. Desværre kan dette ikke rengøre de bagerste lag af filtreret og filteret vil derfor ikke virke optimalt. Generelt set er det uundgåeligt at skulle skifte filter på et tidspunkt.
Overblik: generelt info om reservedele
Hvad er pollenfilterets opgave? – Pollenfilteret, eller mere specifikt kabine luftfilteret, filtrere uønskede partikler fra luften. – Dette er inklusiv skidt og støv, samt pollen, giftige stoffer, lugte og allergigener |
Typiske symptomer på et filter der skal skiftes – En muggen lugt I bilen – Nedsat funktionsdygtighed I aircondition systemet – Tilbagevendende allergi symptomer – Højere brændstofforbrug – I efterår og vinter halvåret; duggede ruder. |
Hvornår bør du skifte dit filter? – Ideelt efter 15.000 km, eller en gang årligt – producent vejledning kan variere – Det bedste tidspunkt at skifte filter, er i foråret. |
Hvilket filter burde jeg købe? – Standardfilteret gør hvad det skal, men kan ikke forhindre lugt fra at komme ind i bilen. Dette kan filtrere kulfibre, og er derfor bedre egnet til allergikere. Det biofunktionelle filter er specielt godt egnet til meget sensitive personer. |
Gør-det-selv – Udskiftning af pollenfilter
Hvordan og hvor kabineluftfilteret skal installeres, kan variere betydeligt. Derfor er følgende manual opdelt i to dele.
Del A er til bilen hvor luftfilteret sidder i en plastkasse i motorrummet enten i højre eller venstre side.
Del B er tilegnet biler hvor luftfilteret sidder inde i kabinen.
Søg oplysninger i din bilmanual for at se hvilken vejledning der passer til din bil. Dette vil være indikeret med 3 parallelt kurvede linjer på et tilhørende diagrammer i din manual.
Manual A:
2. Åben motorhjelmen, og støt den med motorhjelmsstangen. 3. På de fleste biler er det også nødvendigt at fjerne vinduesviskerne. Skruerne kan løsnes med en passende kombinationsnøgle, og de kan herefter tages af, mens hjelmen er lukket. 4. Plastdækslet som er placeret under foruden kaldes kabinettet. Dette er fastgjort med flere klips, som løsnes ved at hjælp af en skruetrækker 5. Pollenfilterets ramme er sikret med klips. Disse kan nemt trækkes opad. Herefter kan de gamle pollenfilter fjernes fra dens ramme. 6. Tjek størrelse og placering af både ramme og det gamle filter før du installerer et nyt. Hver sikker på at du har den korrekte størrelse, og at dette monteres korrekt. Du vil finde pile inde i rammen, markeret med ”Luftstrøm” der skal pege ind mod kabinen. 7. Sæt herefter klipsende tilbage på plastkassen, og installer plastdækselet igen. Herefter sættes vinduesvisker også på igen, med de tilhørende skruer. 8. Start billion og aircondition. Tjek om den ønskede temperatur opnås, hvor længe den er om at gå fra kold til varm luft. Hvis alt fungerer som det skal, var installationen succesfuld. |
Manual B:
2. Hvis du ikke kan finde filteret, skal du hen og fjerne noget af handskerummet, med passende skruetrækkere, for at finde filteret. 3. Boksen filteret sidder i er lukket med klips. For at åbne boksen skal du skubbe klipsene indad og så løfte opad. 4. Fjern pollenfilteret fra dets ramme. 5. Sammenlign størrelsen på rammen, med det nye filter. Sørg for at kigge en ekstra gang på vejledning og sikre dig at du bruger den rigtige installations process. Inde i rammen vil der være pile, hvor der står ”Luftstrøm”. Sørg for at disse peger ind mod bilens kabine. 6. sæt herefter klipsene tilbage og pres dem ned indtil at de klikker, eller du kan mærke modstand. 7. Herefter kan du skue resten af handskerummet sammen igen, med de tilhørende skruer. 8. Start motoren og aircondition. Tjek dens funktioner og forskellen mellem varm og kold luft. Vær særligt opmærksom på hvornår den ønskede temperatur opnås. Hvis der ikke er problemer, var installationen succesfuld. |
Mulige fejl under installation
Normalt er pollenfilteret meget nemt at skifte, og selv nybegyndere kan ikke lav alvorlige fejl. Derfor er det dog stadig muligt at påsætte vinduesviskerne eller andre komponenter forkert på igen. Som resultat af dette kan vibrationer under kørsel skabe støj under kørsel. Hvis dette er tilfældet skal skruer og klips strammes noget mere.
Den eneste seriøse fejl der kan laves under installationen, er den direkte påsættelse af filtret. Hvis filteret på trods af sammenligning og pilene i rammen er installeret den forkerte vej vil, skidt og partikler stoppe de finere lag i filteret, som vil resultere i kortere levetid for filteret og nedsat funktionsevne. Derfor er det altid vigtigt at observere hvilken retning filteret skal installeres i.
Foto: Lukatme, Zhou Eka, wellphoto, faithvera, ZhdanHenn, MicrostockStudio, Alraun, iMolly, kostasgr, dashadima / shutterstock.com