Starter: fakta om dens udskiftning

Starter: fakta om dens udskiftning

Startmotoren er en central del i ethvert motoriseret køretøj. Hverken en benzin- eller en diesel motor kan starte af sig selv fra stillestående position. Brændstoffet i motoren bliver ved indsugning forsynet med ilt og efterfølgende komprimeret inden tænding, startmotoren står for denne fremgang. En ødelagt startmotor forårsager et seriøst problem.

På denne måde virker starteren

På denne måde virker starteren

Startmotoren muliggør det for motoren at køre. En forbrændingsmotor har brug for assistance til at overkomme masse træghed så vel som friktion og kompressions modstand. Dette er startmotorens opgave.

I bund og grund er det en elektrisk motor direkte drevet af batteriet. Startmotoren drejer i sin rotation et svinghjul. Ved start proceduren sætter startmotoren med sit tanddrev gang i et svinghjul ved omkring 300 rpm, hvilket er nok til at starte motoren og lade den følgende proces køre automatisk. Når tændingen er komplet og motoren kører af sig selv slukker starteren.

En starter er en af de mest pålidelige dele på en bil og har ikke brug for vedligeholdelse. Alligevel kan defekter opstå.

Afslørende indikationer på en ødelagt starter

indikationer på en ødelagt starter

Adskillige symptomer er tegn på en ødelagt startmotor. Det er essentielt at have opmærksomhed på disse symptomer for at handle i rette tid. Hvis ikke starteren virker, kan bilen ikke startes.

Starter med 30% rabat

Starter med 30% rabat

fra 70,95 kr. fra premiumproducenter

Køb nu

De mest vigtige symptomer er de tre følgende:

– en høj knirkelyd efter motorstart
– et svinghjuls tanddrev der kører langsommere end normalt
– opstart fejler på trods af opladet batteri
Kontroller batteriet i tilfælde af startproblemer
  • Den første ting man tjekker i tilfældet af problemer ved start er batteriet der også kan være skyld i fejlende start. At udskifte batteriet er lettere og billigere og det er derfor vigtigt ikke at skippe dette trin.
Auto starter fejlkilder
  • Hvis bilen ikke vil starte på trods af et nyt batteri, er årsagen højst sandsynligt startmotoren. Denne skal nu skiftes så hurtigt som muligt for at kunne bruge bilen. Men inden du tager dette skridt, vær sikker på at udelukke andre fejlkilder først.

Andre fejlkilder ud over startmotoren

levering af elektrisk strøm som en fejlkilde for starteren
  • Ud over batteriet har strømforsyningen en vigtig rolle. Et enkelt ødelagt kabel kan forkrøble startmotoren og være skyld i problemer. Tjek alle tilbehørs kabler for at udelukke mulige fejl eller kabelbrud.
Svinghjulet i starteren er defekt
  • Svinghjuls tanddrev kan også blive slidt. Denne del gør det muligt for startmotoren at danne den nødvendige rotation. Hvis tandhjulene ikke længere tager fat kører starteren forgæves uden at tænde motoren. I et sådant tilfælde er det kun svinghjulets tanddrev der har brug for udskiftning i stedet for hele startmotoren. Dette er en del billigere selvom det kræver mere arbejde. I det mindste undgår du omkostningerne ved en ny starter motor.
Bestil svinghjul online

Udskiftning af startmotor: værksted eller gør-det-selv

  • Principielt anbefales det at tage til et værksted ved motor vedligeholdelse.
  • Dog, ved startmotor udskiftning kommer dette meget an på bil modellen og producenten.
skift starter i moderne køretøjer

Særligt på moderne biler er startmotoren svær at lokalisere og at komme til. At finde vej under de mange beskyttelses hætter og låg er ikke noget let job for en gør-det-selv’er.

udskift starteren i gamle køretøjer

I gamle biler er udskiftningen generelt enkel. Her er starteren placeret i øverste del af motorrummet.

Vil du være meget grundig, så tjek starterens placering før du beslutter om du selv kan ordne det.

Følgende værktøj er nødvendig

Til startmotor udskiftning kræves en del værktøj. Det kan variere efter biltype men med denne liste er du på den sikre side. Du har brug for:

– et skiftenøglesæt
– et skruetrækker sæt
– unbrakonøglesæt
– et multimeter

Disse værktøjer gør det muligt for dig at udføre udskiftningen.

Trin-for-trin startmotor udskiftning

For at udskifte startmotoren følg disse trin:

Trin-for-trin startmotor udskiftning
– Lokaliser startmotoren i motorrummet.
– Om nødvendigt, løft bilen op med en donkraft for at komme til starteren.
– Frakobel den negative batteripol og læg den til side.
– Husk præcis hvilket kabel der er tilkoblet hvor på starteren.
– Skru enhedens monterings skruer ud. Start med den sværest – tilgængelige skrue.
– Træk de separate kabler ud. Igen, læg mærke til farven og forbindelserne.
– Tag startmotoren ud. På nogle få bilmodeller er det nødvendigt at fjerne andre komponenter som drivakslen eller udstødningsdele.
– Sammenlign den udtagne starter med reservedelen.
– Tjek svinghjulet og tandhjulene.
– Installer den nye startmotor.
– Fastgør skruerne.
– Tilslut kablerne med den nye startmotor.
– Tilslut batteriet.
– Test den nye starter.

Vær sikker på at undgå følgende fejl

Samling og udskiftning af en startmotor ser ukompliceret ud. Men tænk ikke for let om det. Det er vigtigt at undgå visse fejl så som at undlade at koble batteriet fra. At bytte om på de forskellige kabler er en anden hyppigt forekommende fejl, der kan skade den nye startmotor. Derfor, vær sikker på at dobbelt tjekke hvilke kabler der hører til hvilken forbindelse. 

Husk alle disse trin og udskiftningen af startmotoren bør ikke være noget problem. Afhængig af biltype og model kan du udføre denne vedligeholdelse på 30 minutter eller højst to timer. Vær sikker på at arbejde roligt og forsigtigt.

Så bør det være en smal sag også for gør-det-selv’ere.

Foto: udaix, Aleksandr Kondratov, Supit Choosavang, Ivan Krawchuk, Chonlawut, PAKULA PIOTR, Sergey Ryzhov, Patcharapa, Eblis, Andriy Smalchuk, kurhan, Alraun / shutterstock.com