Autogasanlæg i en il er en meget navngivet mulighed, for at sænke driftsomkostningerne. Istedet for benzin, bliver bilen mit jordgas, drevet af den såkaldte LPG. Teknisk set holdes indsatsen indenfor grænsen og faktisk er driftsomkostningerne lavere. Men om denne installation virkelig er fornuftig, skulle denne gerne give svar på.
Forskellen mellem benzin og autogas
Benzin er et brændstof der ved normale temperaturer og lufttryk er flydende.
For at det kan forbrændes i motoren, skal det forstøves. Førhen var det anvendte komponent karburatoren. I dag udføres indsprøjtningssystem ved dets dyser.
Autogas er en gasart, såsnart den udsættes for atmosfærisk lufttryk. Kompleks forstøvning er derfor ikke påkrævet.
Teknisk set er det den afgørende forskel mellem benzin og autogas. Ved omstillingen til alternativ drift i benzinkøretøj bringer autogas nogle udfordringer med sig. Der skal bruges:
– En tryktank – Et sikkert påfyldningssystem – En modstandsdygtig forsyningsslange til brændkammeret – og nogle flere tekniske oplysninger |
Det gør udrustning af et køretøj til et ret dyrt anliggende, der skal overvejes nøje.
Fordele ved gasanlæg
Fordelene ved gasanlæg i bil er:
– Lavere omkostninger til brændstof – Bedre og renere forbrænding |
Autogas koster per liter ca. det halve af benzin. Det bliver stadig skattebegunstiget indtil 2022. Jordgas er i sig selv væsentlige renere end benzin. Dog omfatter installationen af gasanlæg også et filter der bruges til at fremmedlegemer ikke trænger ind. Men man bør ikke forvente sig vidunder fra gassystemet i bilen.
Ulemper ved et gasanlæg
Et gasanlæg har følgende ulemper:
– Høje installationsomkostninger – Høje vedligeholdelsesomkostninger – Mange lovmæssige krav – Begrænset rækkevidde – Højere forbrug – Potentiel fare i tilfælde af en ulykke, dårlig vedligeholdelse eller installationsfejl. |
Afhængig af køretøj skal man regne med at installationsomkostninger beløber sig til mellem 18.500 og 22.300 kr. Installationen tager på et specialværksted ca. 3 dage. Derfor, når du overvejer en installation af et gasanlæg, skal du også medregne udgifter til billeje.
Et gasanlæg kræver en stor grad af vedligeholdelse. Det bliver kontrolleret hvert andet år ved syns gennemgang. Enhver seriøs anbefaler dog mindst et årligt eftersyn af anlægget.
Under udførelse af synet bliver gasanlægget kontrolleret særskilt. Det afstedkommer en merudgift ved syn på ca. 220 kr. Fordelen er dog, at undersøgelsen af udstødningssystemet ved et gasanlæg som regel er meget nemmere.
Ved gasanlæg gælder der strenge regler om alt hvad angår installation og de anvendte komponenter. Det kan derfor kun tilrådes hurtigst muligt at få gasanlægget installeret i Tyskland på et specialværksted. De berygtede »gasanlæg fra Polen« fører som regel til at bilen ikke vil bestå næste syn i synshallen.
Rækkevidden er en ren gasdrift væsentlig ringere end ved benzindrift. Brændstofforbruget er dog højere.
Dette har følgende årsager:
– Obligatorisk pligt til at nedre tryk i tanken overholdes. – Påfyldningsbegrænsning af tanken – Vægten af komponenterne af gasanlægget |
Tanken til et gasanlæg må at lovmæssige årsager aldrig helt tømmes. Der skal altid være et nedre tryk til stede. Dette har sikkerhedstekniske årsager.
Desuden kan man ikke udnytte en gastanks volumen fuldt ud. Der skal altid friholdes et tomrum, for at gassen kan udvide sig ved højere omgivelsestemperaturer. Sammenlagt kan dette føre til, at en tank med et nominelt volumen på 70 l som til slut kun har et effektiv volumen på 40 l. Dette begrænser rækkevidden ved gasdrift betydelig.
Endvidere vejer tank og alle andre komponenter af gasanlægget meget. I alt stiger forbruget med ca. 1 til 3 liter, afhængig af bilens størrelse.
Endelig skal den potentielle fare, som et gassystem i en bil udgør, nævnes. Det drejer sig trods alt om et system under tryk. der er fyldt med brandbar/eksplosiv gas.
Ved i Tyskland fremstillet og installeret systemer er denne fare gennem innovativ sikkerhedsteknik minimeret. Ved udenlandske »billige systemer« kan der imidlertid ikke tales om sikkerhed. Her har der i fortiden været mange alvorlige ulykker.
![]() Reservedele til udstødning • Nybedste pristil butikken ⇒ |
Nøjagtig udregningIdet jordgas koster ca. det halve af benzin, kan det være umagen værd at installere et gasanlæg. Producenterne og tankstationerne angiver et kilometertal på ca. 45.000 km, for at anlæg kan betale sig. Fra dette kilometertal vil gasanlægget tjene penge ind. Det gør, til trods for de mange betænkeligheder, sig til en interessant investering. Lad dig ikke afskrækkeMan bør dog ikke lade sig afskrække af de vilde rygtedannelser, der spredes omkring installation af gasanlæg. Den største fordom med denne type drift er, at et gassystem forbrænder ved højere temperaturer og derved beskadige ventilerne. Hertil skal siges: Det er det rene vrøvl. En for varm forbrænding opstår, når motoren kører med for mager en blanding. Det sker, når der er for meget luft i benzin/luft blandingen. Når motoren brænder sig for varm, så er det oftest en teknisk defekt der er årsagen. |
Checkliste for installation af et gasanlæg
Ved installation af et gasanlæg, kan følgende checkliste være behjælpelig:
– Hvor mange kilometer bliver der kørt om året?
– Bliver bilen brugt til lange ture, korte ture eller en blanding?
– Hvor gammel er bilen?
Idet et gasanlæg først betaler sig fra ca. 45.000 km, er brugte biler med høj kilometerstand udelukket. Det giver ingen mening, at udruste en bil med gasanlæg, der højeste sandsynlig ikke vil opnå det foreskrevne kilometertal og at kunne betale sig.
- Et gasanlæg slår først til, når motoren har drift temperatur. Så hvis bilen kun bruges til korte ture, får man ikke megen gavn af installationen.
- Når det er en ny bil og bliver brugt til lange ture, så er investeringen af et gasanlæg oftest meget fornuftig. Men venligst: Vær altid opmærksom på tysk kvalitet. Det ideelle er at installere gasanlæg er hos nyvognsforhandleren, hvor du har købt bilen. Så har man de færreste ærgrelser om ansvar i tilfælde af garanti.
Foto: PrinceOfLove, phive, Richard Peterson, nattanan726, Serghei Starus, Chadchawan thongsiri, Anukool Manoton, Westermak, Thiti Sukapan, zenstock / shutterstock.com