Hjullejer hører til sikkerhedsrelevante komponenter i et køretøj og sikrer for en lav friktionmodstand for rotation af hjulene. Desuden bliver hjulleje sættene dog ved hver kørsel stærkt belastet, idet de ikke kun sikre driften men også skal absorbere en kombination af kræfter af køretøjets vægt, acceleration og aftage de stød der opstår. Af samme grund bliver hjullejer regelmæssigt beskadiget og skal derfor udskiftes.
Hjullejer: Vigtigt for alle køretøjer
Da hjullejerne aftager og afbalancere enorm store kræfter, er disse af afgørende betydning for sikker kørsel. En defekt kan meget hurtigt massivt indskrænke køretøjets færdselssikkerhed og bør derfor afhjælpes hurtigt.
Så hvis du genkender tegn på defekte hjullejesæt, bør du ikke køre i køretøjet uden reparation, hvis det er muligt. Det gælder om hurtigt at finde de rigtige reservedele og derefter udskifte dem. Desuden kan det ved videre kørsel resultere i betydelig højere omkostninger, idet andre dele i køretøjet kan blive påvirket heraf.
Hjulleje for og bagfra 15,34 kr. fremstillet i TysklandBestil nu i vores online butik ⇒ |
Ofte bliver hjulnavet også beskadiget, som dermed også skal udskiftes. Det forøger omkostningerne af reparationen yderligere betydeligt.
Sådan genkender du skader
Skader på hjullejer lader sig meget nemt genkende. Fordi der kan være nogle tegn , som du måske bemærker under kørsel. Iøvrigt kan der være yderligere tegn. Idet et defekt hjulleje øger modstanden på dækket markant, stiger også køretøjets forbruget betydeligt. Så hvis du ikke bemærker de andre tegn.eks på grund af radioens lydstyrke, bør du ved et stigende forbrug ihvertfald være mistænksom og kontrollere hjullejer.
Følgende er de vigtigste tegn på en defekt del:
1. Ved kørsel i kurver hører du afhængig af styrevinkel. 2. I visse hastighedsområder brummer hjullejet tydeligt. 3. Der er ved dækkets vaklen et lettere mærkbart slør. 4. Det berørte hjul drejer med forhøjet modstand og sliber. 5. Klods køretøjet om. Det pågældende hjul lader sig kun dreje ved stor vanskelighed og støj. 6. Du kan på det opklodsede køretøj fastslå lejeslør på hjulet. |
Sådan er et hjulleje opbygget
- Hjullejerne hører til de mest belastede dele på køretøjet. De hviler direkte på hjulnavet og sørger for frit løb af hjulene.
- Desuden optager hjullejer de kræfter der virker direkte på hjulene.
- Som regel bruges i dag de såkaldte rullelejer. Disse omfatter kuglelejer og cylindriske rullelejer.
- De såkaldte rullelejer ligger mellem to ringe og holdes på plads ved hjælp af et bur.
- Smøreolie mellem de enkelte elementer sikrer en lavere rullemotstand. Hvis der opstår slid eller en defekt, så undgå normalt dette smøremiddel.
- Rullemodstanden øges betydeligt og i værste fald kan hjullejet overophede og sætte sig fast.
Af samme grund er det vigtigt at disse komponenter regelmæssigt kontrolleres og ved det første tegn på slid skal de udskiftes.
Værksted eller gør-det-selv udskiftning?
Som med alle andre sikkerheds relevante dele på køretøjet opstår der altid spørgsmål om udskiftning eller reparation skal udføres af dig selv eller på et værksted.
I tilfælde af hjullejesæt kan man sige, at udskiftningen ikke er en særlig vanskelig opgave. Hvis du allerede selv har arbejdet på dit køretøj, kan du som regel selv foretage udskiftningen problemfrit.
Men hvis du ikke har de nødvendige værktøjer til rådighed eller ingen mulighed har for selv at gennemføre udskiftningen, kan du også kontakte et egnet værksted.
Som regel er udskiftningen på et værksted afsluttet indenfor 30 minutter, så du heller ikke behøver at forvente en alt for høj regning. Når det er muligt og ønskeligt, kan du dog selv gennemføre udskiftningen. Dette tager – afhængig af udstyret i eget værksted – ikke særligt meget længere.
Disse værktøjer skal du bruge til udskiftningen
For at udskifte hjullejerne skal der bruges specielle værktøjer. Hvis du ikke har dem ved håneden, er det oftest umuligt at gennemføre. Udover de normale værktøjer til arbejde på køretøjer skal du bruge:
– Et fastnøglesæt
– En momentnøgle
– Mulighed for at opklodse køretøjet
– En speciel hydraulikpumpe til fjernelse af hjullejer fra akslen.
Hjulleje udskiftning trin for trin
Hjullejesæt skal altid udskiftes parvis. Da de samme kræfter altid påvirker hjullejerne på den ene aksel, er et defekt er det en god henvisning til slid på det andet hjulleje. Så udskift dem altid parvis.
1. Køretøjet opklodses eller køres på en autolift. 2. Fjern hjulene. 3. Fjern bremseskiverne. 4. Det netop eksponerede hjulleje skal nu kontrolleres. 5. Pres hjuler ud af deres fæste med specialværktøj eller hydraulikpumpe. 6. Pres de nye hjullejesæt på deres fæste. 7. Bremseskiver monteres igen. 8. Hjul monteres. 9. Sløret på hjulet med de nye hjullejer kontrolleres. 10. Kontroller dækkets lette bevægeligfrihed. 11. Køretøjet sænkes ned. |
Disse fejl bør undgås ved hjulleje udskiftning
Også når du udskifter hjullejesæt og udfører det med de rigtige værktøjer, bør du stadig undgå visse fejl.
Den mest almindelige fejl er kun at udskifte et hjulleje. På den ene side kan du antage, at du indenfor kortere tid også skal udskifte det andet hjulleje, på den anden side fører den slags ændringer til en ubalance. Så bliver hjullejer uens stærkt belastet og det kan føre til betydelig større slitage på det nye leje. Af samme grund er det vigtigt , at begge hjullejer altid udskiftes samtidigt. Ved udskiftning skal du være opmærksom på bremseskiverne at disse også kontrolleres under udskiftningen og i givet fald udskiftes.
Omkostninger for nye dele
Afhængig af køretøj og udgave kan omkostninger for hjullejer variere betydeligt. Som regel ligger disse dog mellem 450 og 1500 kr. per hjulleje.
Også omkostninger for gennemførelse af udskiftning på et værksted kan variere og er ligeledes afhængig af køretøjs udgave og tilstand af hjullejer. Hvis lejet allerede er ibrugtaget, bliver det betydelige sværere at fjerne hjullejet og dermed dyerere.
Det spiller også en rolle hvilket hjullejesæt der skal udskiftes. Hjullejer på hjuldrevet er ofte mere kompliceret at udskifte og dermed dyrere i reparation.
Foto: NONGASIMO, Mr_Mrs_Marcha, kvsan, banedeki, BELL KA PANG, Stason4ik, Conny Skogberg / shutterstock.com